Reklama

Reklama

Surikaty

  • Česko Rodina surikat (více)

Obsahy(1)

Strhujíci dokument provázený hlasem Paula Newmana (Ladislav Běhůnek), je o životě surikat. Stanete se svědky tvrdých lekcí, které tyto pouštní šelmy musí absolvovat a které je učí, jak vůbec přežít na drsných jihoafrických planinách. Filmaři strávili přibližně 6 měsíců pozorováním surikat v jejich přirozeném prostředí, abychom i my mohli nahlédnout do jejich společenství a pochopili alespoň částečně nebezpečné zákony neúprosné pouště Kalahari. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (70)

nascendi

všechny recenze uživatele

Život surikát je vďačným námetom na sfilmovanie. Drsné podmienky Južnej Afriky, každodenný boj surikát o potravu i o život umožnili nakrútiť poldruhahodinový dramatizovaný dokument, ktorý diváka udržuje celú dobu v pozornosti a napätí. Surikaty sú svojim postojom, pri ktorom sa snažia zazrieť predátora skôr, než ich ohrozí, nám sympatické tvory. Možno k tomu prispievajú aj veľké oči po stranách hlavy. A pred pár rokmi bol na internete veľkým hitom klip, v ktorom surikaty unavené dlhým pozorovaním okolia postupne usínajú postojačky. ()

kery- 

všechny recenze uživatele

Je až neuvěřitelné, kolik mají tyto zvířata společného s člověkem. Nehledě na to, že v mnohém bychom se od nich mohli učit..Perfektně natočené, dojemné a zároveň akční. Jeden by až nevěřil, že mohou mít "akční sekvence" v dokumentu o triceticentimetrových šelmách takovou šťávu. Děkuji Paulovi Newmanovi za to, že mě dokázal tak skvěle provést životem jedné surikatí rodinky z pouště Kalahari.. ()

Reklama

Narya89 

všechny recenze uživatele

Tak konečně jsem zhlédla tento dokument o Surikatách, i když bohužel v českém dabingu, ale i tak jsem byla nadšená. Podle mě velice zdařile natočený film, tím zajímavější, že vypráví příběh jednoho surikatího mláděte od narození až do skoro dospělosti, takže člověk má možnost vidět ve stručnosti každodenní starosti jedné typické surikatí rodinky. Vypadaj fakt krásně a hrozně lidsky...jak si stoupají na ty zadní nohy a na špičky a rozhlížejí se, nebo si sednou, nebo se objímají:) A i na mě působili poměrně inteligentně a sehraně jako skupina. No roztomilý živočišný druh, který od nás bohužel žije dost daleko, takže jsem ráda aspoň za tento dokument.. ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Infrakamery v noře, makrokamery, měsíce natáčení, odborný tým - o ničem nepochybuji - to vše samozřejmě přináší výsledky v podobě krásných a v mnoha ohledech jedinečných záběrů i zasvěceného komentáře. Dokument však v mých očích pokazila očividná snaha o dramatizaci života surikat. Z toho důvodu si film vybírá jedno mládě z vrhu jako hlavního hrdinu a dává mu jméno. Ze stejného důvodu se z jeho života vytváří příběh o dospívání s dramatickým obloukem. Autoři si pomáhají střihem, hudbou dramatickou, zlověstnou, idylickou či úlevnou a komentáři typu: "Kolo je šťastný, že je živý." Snad to má svůj smysl ve větší atraktivnosti pro diváka. Možná dokonce tento přístup umožní lepší zapamatování. Výzkumy naznačují, že většině lidí se příběhy spíše pamatují lépe než jiné druhy informací. OK. Ale stejně se mi taková manipulace děním nelíbí. Uznávám, že je to osobní. ()

Gumrice 

všechny recenze uživatele

Sucho, vedro, prach. Strhující a originální dokument, od kterého jsem nemohla odtrhnout oči, natož když je o surikatách, tak komických zvířatech. Dramatická hudba dělala film místy hodně napínavý. Unikátní záběry a úsměvné situace s Kolem dovolují pozorovat skoro životopisný dokument o těchto stvořeních. ()

Galerie (33)

Reklama

Reklama