Reklama

Reklama

Tibet volá po svobodě

  • Austrálie Tibet's Cry for Freedom
Austrálie, 2008, 49 min

Režie:

Lara Damiani

Kamera:

Lara Damiani

Obsahy(1)

Situace v Tibetu je varováním pro celý svět. Potlačené nepokoje před olympiádou v Číně znovu upozornily na smutný osud země, která přišla v roce 1950 o svou nezávislost. Tento dokument se točil od března 2007 do března 2008. Natáčelo se v Austrálii, Číně, Indii a Tibetu. Do Tibetu museli jeho tvůrci vstoupit v přestrojení za turisty. Rozhovory s Tibeťany v Indii pořídili v březnu 2007, v listopadu 2007 a v březnu 2008. Tibeťané v Tibetu se na kameru báli mluvit. Čínský prezident a čínští velvyslanci v Indii a Austrálii byli k účasti na tomto dokumentu mnohokrát přizváni. Nikdy neposlali ani odpověď. Tibet je země prodchnutá tradicemi a lidé jsou hluboce ovlivněni buddhismem. Základ jejich nenásilného boje za svobodu tvoří schopnost soucítění. Boje za svobodu, který nastal, když Čínská lidová republika provedla "mírové osvobození". Pro Tibeťany to však znamenalo něco docela jiného. To, co dnes celý svět zná jako Tibet, je ve skutečnosti Tibetská autonomní oblast. Jde o pouhou polovinu rozlohy Tibetu před čínskou okupací. Po okupaci byly hranice překresleny a provincie Amdo a Kham byly vymazány z mapy. Dnes jsou známy jako čínské provincie Chingai a Shizuan. (oficiální text distributora)

(více)

Diskuze

Sharlay

Sharlay (hodnocení, recenze)

Asi jste tady pořádně nikdo nepochopili jaké bylo poselství toho dokumentu, co? Typicky české chování.

Danula13

Danula13 (hodnocení, recenze)

Tendenční dokument, který prezentoval názory jen jedné strany a nešel do hloubky. Má národ právo na vlastní existenci ? A má každý národ toto právo ? Co je to vlastně národ ? Jak dlouho musí někdo někde žít, aby mohl tvrdit, že má na tu zemi nárok a právo ? Nemůže jít náhodou tibetským duchovním o vliv a moc ? Jak se žilo obyčejným lidem za jejich vlády než se tam vrátili Číňané a jak se jim žije nyní ? Napadlo mne u sledování tohoto dokumentu mnoho otázek, ale nedokázal mi odpovědět na žádnou.

kumite

kumite (hodnocení, recenze)

10%, ale jen za záběry na velehory. Jinak propaganda, jak z učebnice. Zatímco Uloupenému Kosovu je šéfy ČT vyčítána údajná neobjektivnost a s uvedením na obrazovky dělali velké ciráty, tak v případě filmů o Tibetu nebo Dalajlámovi je jejich přístup najednou zcela odlišný. Příznivci "New Age" v čele s přítelem Dalajlámy Havlem mají velmi dlouhé prsty.

Související novinky

Festival ProTibet

Festival ProTibet

26.02.2016

Festival ProTibet se uskuteční od 1. do 31. března ve více než 45 městech České republiky. Útěk přes Himálaj, nomádský život nebo život jedné z největších duchovních osobností současnosti – Jeho… (více)

Reklama

Reklama