Reklama

Reklama

Století českých atentátů

(TV film)
všechny plakáty
Česko, 2009, 118 min

Hrají:

Martin Štěpánek (vypravěč), Richard Honzovič (vypravěč)

Obsahy(1)

Známé i pozapomenuté, úspěšné i ty, které nevyšly. Útoky na Aloise Rašína (1923), říšského protektora Reinharda Heydricha (1942), ministry Zenkla, Masaryka a Drtinu (září 1947), Jana Masaryka (březen 1948) a agenta mjr. Augustina Schrama (1949).

Aloise Rašína (1923), ministra financí a tvůrce měnové soustavy 1. republiky, zastřelil na ulici mladý levicový anarchista jako představitele třídně nepřátelského velkokapitálu.

Reinharda Heydricha (1942), říšského protektora Protektorátu Čechy a Morava, generála policie a jednotek SS, smrtelně zranili bombou ve známé zatáčce v Libni vojáci-parašutisté československé exilové armády Kubiš a Gabčík na podnět presidenta Beneše a na rozkaz zpravodajského důstojníka Moravce. Atentát měl velký mezinárodní ohlas a na jeho základě zrušily velmoci tzv. Mnichovskou dohodu.

Atentát na ministry Zenkla, Masaryka a Drtinu (září 1947), v tzv. "krabičkových atentátech". Nálože poslané poštou v krabicích na doutníky, byly naštěstí včas odhaleny ministerským aparátem. Následným vyšetřováním bylo zjištěno, že stopy vedou k místní komunistické organizaci v obci Krčmaň (okr. Přerov) a odtud na OV KSČ. Po únorovém převratu 1948 bylo pátrání pochopitelně zastaveno a hlavní vyšetřovatel případu byl umučen StB.

Atentát na Jana Masaryka (březen 1948), českého ministra zahraničních věcí, byl dlouhá léta považován za jeho sebevraždu skokem z okna Černínského paláce. Tvrdila to nejen komunistická Bezpečnost, ale i někteří jeho spolupracovníci. Ovšem velké pochybnosti existovaly už tehdy v březnu. V roce 1968 byly navíc nalezeny v důkazech rozpory, ale po 21. srpnu byly rychle odloženy ad acta. Až po r. 1989 se případu ujal přední český kriminalista a profesor Policejní akademie PhDr. Jiří Straus, který po mnoha rekonstrukcích dokázal, že Jan Masaryk byl z okna vyhozen a že to tedy byl opravdu atentát.

Atentát na mjr. Augustina Schrama (1949), politického komisaře za 2. světové války v SSSR, agenta NKVD, vycvičeného tamtéž ke zpravodajské, zřejmě i teroristické činnosti, v ČSR majora StB a vysokého činitele ÚV KSČ. Jeho činnost pravděpodobně souvisí se smrtí Jana Masaryka. Ještě v březnu 1948 zjistily západní zpravodajské služby i náš protikomunistický odboj, že v noci, kdy zemřel Masaryk, pohybovala se u Černínského paláce skupina rusky mluvících osob, vedená právě Schramem. Tato informace se dostala k členu odbojové protikomunistické skupiny studentu Chocovi, který potom Schrama zastřelil. Komunistická propaganda vylíčila agenta NKVD a StB jako nevinnou oběť imperialistických rozvědek. (oficiální text distributora)

(více)

Filmotéka

Uživatel Formát Jazyky Přidáno Pozn.
apokar Jiné
05.05.2018
borsalino DVD
10.04.2010
Mariin DVD
21.11.2009
rossi98 DVD
19.11.2009
Síček DVD
18.11.2009
vok DVD
08.11.2009

Reklama

Reklama