Reklama

Reklama

Svobody se nevzdáme

(seriál)

Obsahy(1)

Dokumentární cyklus o boji Čechů a Slováků za svobodu vlasti ve II. světové válce.  Po zradě Francie a Británie, která vede k Mnichovské dohodě a pak k okupaci Československa, utíká mnoho Čechů do Polska. Chtějí dostát své přísaze, že budou bránit republiku a když to nejde doma, chtějí bojovat v zahraničí. Je to krok do tmy, nevědí zda válka skutečně vypukne a zda o ně někdo stojí. V Polsku nikoho nezajímají, všichni naivně doufají, že se Hitler zastaví a Evropa se vyhne válce. Část Čechů přijme Francie, ale jen pod podmínkou, že vstupí do Cizinecké legie.
Pak válka skutečně vypukne. Polské území si na základě Paktu Molotov-Ribbentrop rozdělí Německo a Sovětský svaz. Většina Čechů se ocitá na území zabraném Sovětským svazem a jak je tam dobrým zvykem, jsou zatčeni a posláni do pracovních táborů, do Gulagů.
Ti, kteří se dostali do Francie, vstupují do Československé vojenské jednotky. Francouzi jim ale vyčítají, že válka je kvůli nim i to, že chtějí bojovat. Francie, i když je ve válce, bojovat nechce. Doufá, že se Hitler zalekne její moci. Hitler se však nezalekne a během tří týdnů bleskové války Francie kapituluje. Marný je statečný boj Čechů. Jedinou spásou je pro ně útěk do Velké Británie, která jediná ještě bojuje s Německem.

Seznam jednotlivých epizod:  1. Krok do tmy
2. Vydržet!
3. Karta se obrací
4. Podivné vítězství (oficiální text distributora)

(více)

Filmotéka

Uživatel Formát Jazyky Přidáno Pozn.
Khagan1389 digitální kopie
06.12.2023
st3f0o Jiné
05.12.2017
powell Jiné
07.09.2017
Volodimir2 DVD
16.07.2014
ceskyhonza DVD
24.10.2012

Reklama

Reklama