Reklama

Reklama

Ich bin Enric Marco

Obsahy(1)

Bývalý předseda Sdružení válečných zajatců Enric Marco je protagonistou dva roky starého skandálu, který zahýbal celým Španělskem. Marco se po léta vydával za vězně z koncentračního tábora. Všechna utrpení, o nichž dosud vyprávěl v televizi, byla smyšlená. Nyní v doprovodu filmařů podniká demystifikační cestu do Německa. Dokument nás zavede do světa člověka, který je dosud přesvědčen, že jeho lež neublížila a naopak pomáhala. Oba režiséři nám velmi šikovně zprostředkovali vlastní fascinaci tímto lhářem a jeho až tragikomickým osudem. Až do posledního záběru, ale nepřestal bojovat o vlastní rehabilitaci. Jde o neobvyklý osud neobvyklého člověka a především o postoj společnosti, která zjišťuje, že vlastně neví, zda má Enrica Marca považovat za zločince, za duševně nemocného jedince nebo se vlastně nic nestalo...? (La Película)

(více)

Recenze (2)

Marigold 

všechny recenze uživatele

V dlouhých záběrech sledujeme zcela tuctového španělského penzistu, který se brouzdá rosou, eventuálně chrní v autě. Chvíli pak sledujeme strhující osobnost, která samou svou existencí pojmenovala absurditu novodobých dějin i úchylnou zálibu v naslouchání a podléhání působivým příběhům (i když jsou vylhané). I když mají tvůrci před kamerou naprosté bingo, chovají se tak trochu jako septimáni, kterým někdo půjčil kameru. Všímají si všeho možného, jen ne toho podstatného... strašná škoda, neboť tohle mohl být VELKÝ počin. ()

Kmotr 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavé téma, ale absolutně nevyužité. Dovedu si představit, jak by se s takovým námětem dalo pracovat, jak ho více rozvynout a na co se zaměřit. Bohužel dokument pro mě byl sklamáním obřích rozměrů. Cesta po Německu kterou Enric Marco v doprovodu filmařů podniká, podle mě postrádala silný náboj, zaregistrovala jsem několik hluchých míst a co teprve záběrů. Když Marco dorazí do koncentračního tábora, tábora který falešně vydával za místo svého vězení v době druhé světové války, nedochází k žádnému vyvrcholení. Chyběla mi snaha o proniknutí do psychiky hlavního protagonisti a konfrontace s okolím. I článek v novinách, o tomto ne tak dávém případu mě zaujal mnohem více. ()

Reklama

Reklama