Reklama

Reklama

Expedice Lambarene

(seriál)

Obsahy(1)

Prvního ledna roku 1968 se z pražského Staroměstského náměstí vypravila expedice osmi studentů a čerstvých vysokoškolských absolventů, jejímž cílem byla proslulá nemocnice dr. Alberta Schweitzera v gabonském Lambaréne. Na voze Tatra 136 vezli zásilku léků, zdravotnického zařízení a lékařských přístrojů, které měly pomoci s vážnými potížemi, do nichž se africká nemocnice dostala v důsledku občanské války. Před osmi odvážlivci bylo více než 35 000 nevyzpytatelných kilometrů napříč 14 africkými zeměmi s nejistým cílem. Celé putování zdokumentoval na kameru a filmový záznam svým komentářem doplnil absolvent FAMU Jiří Stöhr, jenž jen podtrhnul mladickou svěžest a nezlomné ideály posádky stříbrné Tatry, které činí vzniklý cestopis mimořádným. Vedle obrodného procesu se výprava stala jednou z nejsledovanějších československých událostí roku a cestovatelé při odjezdu nemohli tušit, že místo šťastného návratu do Evropy je zastihnou zprávy o okupaci jejich vlasti. (Česká televize)

(více)

Zajímavosti (3)

  • Expediční vůz výpravy, Tatra 138 6x6 VN, je v muzeu Tatra v Kopřivnicích. Po jistých peripetiích, kdy byl vyměněn s majitelem, tedy Karlovou Univerzitou, za osobní Tatru 613. (sator)
  • V závěrečných titulcích můžete číst, že byl cyklus točen leden - září 1968, a tak je s podivem, že není nikde kvitována důležitá srpnová údálost. Důvodem absence informace o srpnu 1968 je skutečnost, že expedice z Afriky odjížděla před 21. srpnem, který je poté zastihl až v Marseille. (sator)
  • Prvé vozidlo, s ktorým mala výprava ísť, bola Tatra 805. Nakoľko sa vozidlo už nevyrábalo a malo značné nedostatky, bola zvolená Tatra 138, ktorá bola majetkom Karlovej Univerzity a na svojej ceste mala poznávaciu značku AC-82-20. Jednalo sa o armádny prototyp, ktorý mal v tej dobe ako jediný tepelnú izoláciu. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama