Reklama

Reklama

Chci být Někdo

  • Nizozemsko I Wanna Be Boss
Nizozemsko / Belgie / USA, 2008, 58 min

Obsahy(1)

Hlavními postavami snímku s podtitulem ?Nejchytřejší děti Číny" je pětice studentů, kteří mají před sebou poslední ročník na elitní střední škole v čínském velkoměstě Čonkingu. Právě tento rok a zejména závěrečné zkoušky rozhodnou, zda se jim podaří dostat se na jednu ze dvou nejprestižnějších univerzit v zemi, které sídlí v hlavním městě Pekingu. Šance není moc velká - na tyto univerzity se totiž každý rok hlásí přes deset milionů čínských studentů. Uspět mohou jen ti nejlepší. Pro studenty v čonkinské škole proto výuka začíná v sedm hodin ráno a končí v půl jedenácté večer - každý den včetně soboty. Pro řadu místních studentů, kteří pocházejí z chudého venkovského prostředí, je úspěch u závěrečných testů a tím i možnost dostat se na některou z univerzit jednou z mála možností postupu na sociálním žebříčku. Nizozemská režisérka Marije Meermanová sleduje pětici studentů během úmorné školní dřiny i ve vzácných chvílích volna. Se studentem Mejem, který právě obsadil druhé místo na celostátní matematické olympiádě, se vydává i na venkov na návštěvu jeho chudých rodičů. ?Za první peníze, které vydělám, jim koupím nové oblečení," říká Mej, neboť dobře ví, že jeho studijní úspěch je pro rodiče jedinou nadějí na lepší život. (Jeden svět)

(více)

Recenze (4)

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

pro ty, kdo zde v ČR jeste do skoly chodí, je to urcite dost dobra ukazka, ze i pres vsechny ty pitomosti, co nase vlada vymyslí, to muze byt nekde jinde i mnohem horší.. Skvely filmecek, sice sem nekdy citil tu cenzuru, zase ovsem jindy sem byl prekvapen, co dovolili vypustit.. Ale nakonec Čína urcite není severní korea.. Proste takovej peknej dokumentik, kde se seznamite s činskym skolskym systemem a velice ucenlivymi asiaty, kteri vsichni chteji neco dosahnout (napr. vydelavat jako Bill Gates :-)) 4 ()

T-pack 

všechny recenze uživatele

Zdá se, že to tak necítí všichni, avšak pro mě bylo velké plus zvolení zrovna tohoto tématu, protože si myslím, že dokumenty by neměly být jen a pouze z problémových prostředí a o problémových situacích naší planety - střední školy v Číně jsou pro mě neméně zajímavé téma. Avšak toto krátké nakouknutí do života Čínských studentů na hodinu dokumentu nestačí, bohužel jsem se místy nudil. Zkrátit nebo obohatit. ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama