Reklama

Reklama

Sám

(studentský film)
všechny plakáty
Krátkometrážní / Drama
Česko, 2010, 6 min

Režie:

Martin Vočadlo

Obsahy(1)

Minimalistický snímek o starém muži, kterého právě opustila jeho žena. Není schopen se s tím vyrovnat, zvolí tedy vlastní řešení situace. (Perfo)

Recenze (4)

hirnlego odpad!

všechny recenze uživatele

Film nás přivádí do jedné smutné domácnosti - dědovi zdrhla jeho osmiletá milenka a divák nechápe, co to mohlo být za nelidskou sobeckou zrůdu, když v dalším dění jasně vidíme, že děda je ještě plný elánu, sám si umí uvařit vodu a dokonce se i obléknout, aniž by měl trenky na vrchu. Poselství snímku je jasné - dnešní generace lolitek stojí za hovno. ()

TheRaven odpad!

všechny recenze uživatele

Obyčejně studentské filmy nevyhledávám, a když už, tak často ani nehodnotím, ale v případě krátkého filmu Sám nemohu jinak. Koncertované napětí v hávu hlubokého dramatu zanechalo jasnou stopu na mém prožívání světa. V moment, kdy děda zapaluje sirku, se mi snad zastavilo srdce, nevím, jestli to bylo tou dokonalou kompozicí nebo snad očekáváním, že ona osmiletá milenka (inspirace: hirnlego) nechala puštěný plyn. Pokračující záběr, kdy hlavní postava zavrávorá a málem spadne dozadu, byl jak vystřižený Hollywoodského thrilleru. Ano, nestydím se tuto část svým napětím a celkovým pojetím přirovnat k Hitchcockovi. Černobílá navíc dodává neuvěřitelné kouzlo a dává jasně najevo, že tohle, to je umění, přátelé! Často se u podobných snímků stane, že po prvotním rychlém rozběhu nastane zklidnění situace a film ztratí spád, ale to se zde nekonalo, ba naopak, film se řití kupředu neuvěřitelnou rychlostí a scéna v ložnici mi svým vizuálem málem uhnala epileptický záchvat. Závěr, to už byly jen slzy v očích. ()

GigaPudding 

všechny recenze uživatele

Děda si čtyři minuty vaří kafe a pak se jde učesat a lehnout si. Nevím proč jsou tam vaření kafe celé čtyři minuty bez střihu a taky že se kamera tak třese vyvolává dojem, že je to pohled nějaké další osoby, co v tom bytě je a na toho dědu kouká ze vzdálenosti jednoho metru. Celé je to takové bez detailu a dokonce i bez světla protože třeba proč se v černobílém záběru děda češe v místnosti, kde má asi zatažený všechny závěsy, protože prostě není tam nic vidět, žádný detail ani žádný výraz. Jediný opravdu jasný detail, co něco "dotváří" nebo "prohlubuje" je to, že Milada má tak pět let maximálně soudě podle rukopisu :). Jako i když je člověk doma třeba sám jako tenhleten děda, tak to prostě nemusí být taková nuda jako se na něco takového koukat, takže jedničku za snahu :). ()

Reklama

Reklama