Reklama

Reklama

Platónova akademie

  • Česko Platónská akademie (festivalový název) (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Stavros je majitel malého kiosku, kde tráví celý svůj den. S pár přáteli lenivě posedává na ulici před trafikou a společně komentují vše kolem, jako by každý z nich měl ten nejlepší patent na rozum. Hlavně pokud jde o cizince a přistěhovalce. Oblíbeným terčem posměchu se stávají hlavně Albánci, proudící denně kolem. Jejich předsudky ale zničehonic naruší Stavrosova matka, která, jak se ukazuje, má ještě jednoho, albánského, syna. V tu chvíli se Stavros v očích svých přátel mění – je tedy Řek nebo Albánec? (Dny evropského filmu)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (11)

RasputincZ 

všechny recenze uživatele

Velké překvapení. Na film jsem šel bez očekávání a dostalo se mi slušné zábavy. Řekl bych až nacionalistické cítění mezi Stavrosem a kamarády funguje a baví do chvíle, než se na plátnu objeví ztracený albánský syn. Rozhodně nejvtipnější záležitost, co jsem na letošních Varech viděl. Škoda závěrečného twistu, který jednoduchost a svižnost filmu poněkud ničí a příběh se snaží zbytečně zamotávat. [MFF KV 2011] ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Moc milý příběh, který se stal jako by se nestal a ve kterém se toho přihodilo tolik, že to bylo téměř nic. A skutečně: někdy člověk ani neví, zda je Čech nebo Albánec? A dokud se nerozhodne, nikdo ho nechce: matka, bývalá žena. kamarádi. A když se rozhodne, mnohý se vrátí, ale zdaleka ne všichni... Samozřejmě si nutně uvědomíme rozdíl mezi Platonovou akademií a spolkem pouličních mudrců, kteří tu bojují o holou existenci (fotbal plac, obchody,..) v prostředí, které jim hrozí svojí cizotou či jinakostí. Ale právě tento rozdíl můžeme už možná generalizovat na celou Evropu. ()

Reklama

Brylin 

všechny recenze uživatele

Kdo vlastně jsem? Řek nebo Albánec? A co ze mně vlastně dělá jedno či druhé? Stavros si náhle musí odpovědět na tyto otázky, jako by už i tak neměl dost starostí. Jeho hledání probíhá na pozadí tradičního řeckého pozorování života - někdo by to nazval flákáním, ale to by se Řekové mohli urazit :-) Film je svižně natočený, s laskavým humorem zobrazuje vztahy Řeků k Albáncům i třeba k Číňanům a režisér se sympaticky nebojí strefovat se do vlastních řeckých řad. A některé hlášky jsou vskutku dokonalé. Pěkné čtyři hvězdy. ()

Illioplius 

všechny recenze uživatele

Mimoriadne kladne hodnotím nevtieravý, skromný a dôveryhodný štýl zábavy a zároveň podania myšlienky, ktorého ukážkovým príkladom bol práve tento film. Jeho predstaviteľmi sú obyčajní ľudia, ktorí nemajú toho veľa na práci, tak rozoberajú zdanlivé zbytočnosti ako napríklad otázka národnosti. A táto otázka vo filme prerástla do všeobecného zamyslenia sa nad identitou človeka ako takou. Spracovanie nebolo xenofóbne či šovinistické, lež citlivé a vtipné. Malo to jasnú myšlienku, malo to jasný dej, nehralo sa to na nič veľkolepé, bolo to vtipné… malo to skrátka iskru. A v mnohom to zobrazovalo nás samých – či už povahu Slovákov, alebo povahu ľudí všeobecne. ()

Galerie (9)

Reklama

Reklama