Reklama

Reklama

Hudební ghetto Brno?

(TV film)
Dokumentární / Hudební
Česko, 2005, 58 min

Obsahy(1)

Snímek získal 1. místo v kategorii hudba, divadlo, film a literatura na Mezinárodním filmovém festivalu evropského umění v Telči 2007.  Dokumentární esej Pavla Jiráska nahlížející na hudbu od šedesátých let 20. století do současnosti odkrývá hudební duši města ve své originalitě, frustraci, výjimečnosti, zakomplexovanosti, intelektuální potenci i naivní ztřeštěnosti. Dokument se snaží odhalit společná východiska pro uměleckou tvorbu ve městě, které bojuje o prosazení vlastní kultury s hlavním centrem - Prahou. Předem prohraný boj však může produkovat živelný umělecký kvas podivuhodných kvalit vedoucí však spíše na okraj společenského zájmu než do jeho středu. Sebereflexivní zpovědí svědčí skladatelé a hudebníci, jako jsou Miloš Štědroň, Pavel Fajt, Petr Váša, Alois Piňos, Jaromír Hnilička, Zdeněk Plachý, Dan Dlouhý, Zdeněk Kluka, Zdeněk Král a další. Literární fragmenty zazní z úst průvodce Karla Heřmana, frontmana brněnských Čankišou. Dále účinkují: Ty syčáci, Dunaj, Dama Dama, Dunaj, Iva Bittová, Pluto, Něco co hýbe ušima, Ještě jsme se nedohodli, Z kopce, Helmutova stříkačka, Výlet, Bratrstvo, Narvan, Insania, Tara Fuki, Asyl Akt a další. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

Marze 

všechny recenze uživatele

Pro mě chaos, klipovité snové výjevy co to je za akci, kde , jací lidí na ní byli? Potřeboval bych to jasnější a praktičtější, protože v roce 2005 i v druhé polovině 20.století jsem v brněnských klubech párkrát byl a stejně jsem z dokumentu nepochopil nic.Líbily se mi pasáže, kde Brňáci poeticky popisují Brno a místní lidi. ()

DonPedro 

všechny recenze uživatele

Pod označení esej se dá naprat v podstatě cokoliv, v tomto případě reprezentativní přehlídku místních matadorů orámovanou slušně vybranými citacemi z literatury a malebnými zákoutími, prezentujícími Brno ve stylu Drážďan těsně po náletu. A když jsem u toho ničení - pokud byl někdo s hloubkou brněnského hudebního prostoru seznámen prostřednictvím spolubydlícího, pravidelně oslavujícího ranní návrat z baru poslechem Uší nebo Bobříků, pochopím i názor, že srovnat moravskou metropoli se zemí je přiměřená obrana… ()

Reklama

Reklama