Reklama

Reklama

Série(2) / Epizody(13)

Obsahy(1)

Nová série dokumentů nazvaná Zrezivělá krása se bude věnovat technickým památkám a přinese informace o jejich původu, účelu, proměnách, stavitelích, vlivech na prostředí apod. Mlýny, železnice, mosty, přehrady, hutě, továrny, bunkry, doly... Na svých cestách po českých a moravských luzích a hájích občas narazíme na místa, stavby, které nás už jen svou podstatou zaujmou a o kterých bychom rádi věděli více. Nejen k čemu sloužily, kdo je postavil, kdy a za jakých okolností vznikly, či jaká je jejich historie. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele Marze k tomuto seriálu (12)

Zrezivělá krása (2011) 

Zaujali mě bratři Kleinové jako součást mě bakalářské práce o průmyslové revoluci a jejímu vlivu na krajinu ve vybraných oblastech. ()

Ostravské Hradčany (2011) (S01E01) 

Do arealu jezdim na Colours Ostrava. Konecne jsem se o arealu neco dozvedel. ()

Železo bratří Kleinů (2011) (S01E02) 

Prumyslova revoluce. Znam bratry Kleiny zejmena v souvislosti s tezbou uhli na kladensku. Na podnikani mela penize slechta, ale nemela na to podnikatelskou mentalitu a energii. Dalo by se az rici, ze byli lini. Proto prisli takovito schopni pragmaticti podnikatele. ()

Hyperboloid nad městem (2011) (S01E03) 

Pekna komentovana prohlidka. Urcite je Jested pro liberecaky takovy majak a pry je vyssi cena nemovitosti s vyhledem z okna na tuto horu. Kazdopadne je zde dobra lyzovacka. Malokdo vi, ze na svahu je kousek lesa vykoupeneho neziskovou organizaci Cmelak, na ktery jsem take prispel, jez bude ponechan bezzasahovemu prirozenemu vyvoji. Ke shlednuti v archivu Ceske televize. ()

Most dvou řek (2011) (S01E05) 

Ke shlednuti na Ceske televizi pripadne mozno stahnout na www.ulozto.cz ()

Mladějovský expres (2011) (S01E06) 

Nadseni party milujici parni lokomotivy a zeleznici je nakazlive. Pomahal jsem jine skupine na vikendovce v Ceskem stredohori na podobne obnovene trati. ()

Elektrárna pod Čertovou stěnou (2012) (S02E04) 

Ukryte misto s velkym vyskovym prevysenim na malem prostoru. Opravdu co se driv vyrobilo, vydrzelo hodne dlouho. ()

Ticho nad Kladnem (2012) (S02E05) 

Na tomto území bývalé Poldovky jsme byli na industriálním antropologickém výletě před lety s Petrem Gibasem v době vzniku tohoto dokumentu. Říká se v něm, že ze skoro 22 tisíc bývalých zaměstnanců Poldi Kladno jich zde pracuje asi tři tisíce. Z toho 400 ve válcovně plechů, která je pobočka Třineckých železáren. Ještě že funguje kladenský hokej Rytíři Kladno hrající extraligu. ()

Hutě krále Karla (2012) (S02E06) 

Dokument je ke shlednuti v archivu Ceske televize, nebo ke stazeni na www.ulozto.cz ()

Než přiletí čáp (2012) (S02E07) 

Pekna historicka exkurze dostupna k videni v archivu Ceske televize. Pribramsko je navic krasny kraj. Tam kde jsou capi se opravdu rodi vic deti. Ale nenosi je oni, na vesnicich je vetsi plodnost. ()

Reklama

Reklama