Reklama

Reklama

Achnaton a Nefertiti: Královští bohové Egypta

(TV film)
  • Velká Británie Akhenaten and Nefertiti - The Royal Gods of Egypt
Velká Británie, 2002, 50 min

Obsahy(1)

Příběh El Amarny mapuje jedno z nejpozoruhodnějších století v dějinách starověkého Egypta. V El Amarně se soustředila moc a náboženské nadšení a v místním královském harému docházelo k incestu a sexuální politice. Pořad toto zajímavé období sleduje prostřednictvím životů tří nejvýznamnějších faraónů, kteří v tomto období vládli, a čerpá z nové investigativní práce předního egyptologa Nicholase Reevese poskytnuté exkluzivně za účelem natočení tohoto dokumentu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

Nautila 

všechny recenze uživatele

Bohužel hodně špatný dokument, žádné velké nebo nějak objevnější informace nepřinášející. Komentátor snad celých padesát minut opakuje to samé, akorát v jiném slovosledu a člověk se nedozví o nic víc, než mu řekli v dějinách v prváku (vážně!) ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Achnaton (Slúžiaci bohovi Atonovi) - kráľ osemnástej dynastie bol náboženský reformátor a zakladateľ nového hlavného mesta Achetatonu. Jeho vláda trvala od roku 1367 až do 1350 pred n.l. Najpozoruhodnejšia osobnosť egyptského dávnoveku. Veľkňaz slnečného boha Re-Horachteja, ktorý je Atonom veseliacim sa na horizonte pod menom Šu. Faraón revolucionár. Kacírský kráľ. Monoteista, čo zaviedol kult boha Atona. Idealistický pacifista a zároveň bezohľadný despota. Chorobný fanatik. Jeden z najvýznamnejších mužov na egyptskom tróne... Nefertiti - manželka faraóna Achnatona (Amenhotepa IV.) z 18. dynastie. Najkrajšia žena v dejinách mocnej ríše rozprestierajúcej sa pri brehoch rieky Níl... "Achnaton a Nefertiti: Kráľovskí bohovia Egypta". **** ()

Reklama

Renie42 

všechny recenze uživatele

Zajímavý dokument o starověkém Egyptě 18. dynastie. Amenhotep IV (Achnaton) je z části velká záhada a jeho královská manželka Nefertiti také. Bylo to podáno jako napůl hraný dokument. I pár nových věcí jsem se tu dozvěděla, ale také i něco málo tu chybělo na vysvětlení. Každý egyptolog vidí toho období jinak a jsem pro každé vysvětlení a debatování o této zajímavé a nádherné éře. ()

Galerie (1)

Reklama

Reklama