Reklama

Reklama

13. komnata - Série 8 (2012) (série)


13. komnata Anife Vyskočilové (S08E38)

(epizoda)

Obsahy(1)

Tanečnice, herečka a moderátorka vyrůstala v tradiční muslimské rodině osmanských Turků. V 15 letech utekla z domova a emigrovala do Čech. Co musela vytrpět na cestě za nezávislostí?
Anife Vyskočilová je známá především jako bývalá manželka herce Ivana Vyskočila, kterou propírají bulvární média, a v lepším případě tak, že vyučuje břišní tance. Je však i herečkou a autorkou, která ve svém životě prošla těžkými zkouškami, aby mohla žít v demokratickém světě, kde není nucena zahalovat tvář a může samostatně a tvořivě pracovat.Narodila se v roce 1974 v Bulharsku a vyrůstala ve vsi osmanských Turků, k jejichž etniku patří. Má 8 sourozenců. Její otec, farmář a muslim, ve své rodině pěstoval tradiční přísnou výchovu. Svým dcerám zakazoval vzdělání, musely chodit zahalené a učit se pečovat o domácnost a domácí zvířata, aby byly poslušnými manželkami. Matka byla o 26 let mladší než otec a snažila se o pokrokovější přístup ke svým dětem.Anife se už jako dítě vymykala. Chtěla studovat, cestovat a dokázat v životě víc než jen stát se pokornou manželkou muže, kterého jí rodiče vyberou. Sloužit mu a rodit děti. K útěku ze země ji přiměla i první velká tragédie, když nešťastnou náhodou zemřel její malý bratr. Nehoda se musela z politicko-společenských důvodů "smést pod koberec". Když jí bylo 15 let, utekla z domova do nejbližšího velkého města, kde začala studovat, ale zažila zde druhou, osobní tragédii. Její otec ji místo pomoci označil za černou ovci rodiny. Po krátkém vztahu s mužem, s nímž otěhotněla, se sama musela starat o syna a často měla hlad.V Česku se Anife ocitla omylem, když se skupinou dalších Turků chtěla emigrovat do Německa. Autobus zastavil v Čechách na benzínové pumpě a Anife vystoupila v domnění, že už je na místě. V Čechách už zůstala. Seznámila se s Ivanem Vyskočilem, ale tento vztah netrval až do smrti, jak si Anife přála...Ani tentokrát se nevzdala a předsevzala si, že si vybojuje samostatnou pozici i bez manžela. Kromě toho, že se Anife podařilo samostatně žít a pracovat, dokázala také uživit a vychovat syna i malou sestru, kterou adoptovala, aby i jí umožnila žít v demokracii. Ani osobní tragédie a nelehká cesta životem jí nezatarasily cestu k sebeurčení a svobodě. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

tyna97 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Já si o ní myslela, že je to jen nějaká další trapka, co se nacpala do Česka, ale po shlédnutí jsem si ji velmi oblíbila :-) jediné, co mi vadí, že je tak ukecaná :-D ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama