Reklama

Reklama

13. komnata - Série 11 (2015) (série)


13. komnata Veroniky Kašákové (S11E11)

(epizoda)

Obsahy(1)

Finalistka soutěže krásy zažila domácí násilí i pobyt v dětském domově. Své trauma zpracovala v úspěšné knize. Veronika Kašáková je krásná mladá žena, modelka a finalistka prestižní soutěže o nejkrásnější Češku, která o korunce královny snila od dětství. Nebyl to rozmar, byl to pohádkový sen, v jehož uskutečnění ani nevěřila. Byl to útěk, snový ráj všemi obdivované a milované krásky jako protiklad peklu, které připomínal její život.
Po rozvodu rodičů vyrůstala se svým starším bratrem v domácnosti matky narkomanky s jejím přítelem, drogovým dealerem. Veronika ve svých útržkovitých vzpomínkách na rané dětství vnímá maminku jako oběť. Pamatuje si, jak matka doma tančí, zpívá a objímá svou dceru, ale současně ji děsí vzpomínky na neustále přítomnou samotu, strach, křik a hlad. Byla svědkem mnohého hrůzného domácího násilí.
Pro Veroniku bylo vysvobozením umístění do dětského domova ve Vysoké Peci, kam se dostala ve čtyřech letech. Tenkrát ji i s bratrem matka zanechala uprostřed města v taxíku a odešla od nich. Po několika letech řídkých návštěv v dětském domově a slibů o nápravě ponechala svou dcerku v naději, že na její osmé narozeniny zase přijde. Nepřišla už nikdy. Dala souhlas k adopci.
K té ale nedošlo, vlastní otec souhlas nedal. Naopak se o děti zajímal, brával si je k sobě na víkendy a prázdniny, ale v době dospívání si vzal k sobě jen jejího bratra. Pozadí této „zrady", jak tehdy Veronika otcovo rozhodnutí vnímala, se dozvěděla později od vychovatelky Hany, jež kdysi otci doporučila, aby dceru v domově zanechal, že jí tam bude lépe. Znala Veroniku, měla ji jako druhou dceru a tušila, že výchova otce by byla pro ustrašenou dívenku příliš přísná. Dcera se chtěla otci za každou cenu zavděčit a nedokázala plnit jeho nároky. V období dospívání ji pronásledoval pocit, že je méněcenná, ošklivá, její život nemá smysl a sama si může za vše, co ji potkalo.
Pracovala na sobě, zkusila modeling a postupně se dokázala postavit svým pochybnostem, přesvědčovala se o své síle a vidině úspěchu. Zažila i propady, například po odchodu z dětského domova ve snaze o vlastní svobodu spadla do dluhové pasti, se kterou se dodnes potýká a z níž hledala východisko úspěchem v soutěži krásy. Ten se nepodařil, ale i díky tomuto neúspěchu zjistila, kdo je a jakou cestou má jít.
O všem, co zažila, napsala ve svých šestadvaceti letech knihu, otevřenou zpověď, která může šokovat svou intimitou a po vydání se vyšplhala mezi nejprodávanější tituly.
Všem odpustila, setkala se po letech se svou matkou a znovu k sobě začaly nacházet cestu, jen vztahy s otcem jsou zatím zatíženy nevyřčeným. Rodiče nezatratila, byť ví, že léta, která neprožili spolu, jim už nikdo nevrátí. Žije s přítelem a má velké plány do budoucna.
Chce pokračovat v modelingu, ale už to není její hlavní touhou. Ráda by se věnovala dětem vyrůstajícím mimo rodiny. I ve své další knize se tomuto tématu věnuje. (Česká televize)

(více)

Recenze (3)

anitae 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pokud bylo vyprávění pravdivé tak dětství a dospívání holka asi lehké neměla, ale nevím proč nějak jsem všemu nevěřila, i když kniha může stát za přečtení. ()

castor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Bolavá, ale statečná. O své cestě z dětského domova až do záře reflektorů přehlídkových mol napsala knihu. A teď se podělila i v tomhle dietním podání v rámci 13. komnaty, kterou už pár let kvůli bloudění v kruhu nemusím, ač se tahle duše má zrovna kam otvírat. Rodiče si holt nevybíráme, děvče to má nicméně srovnané. ()

Reklama

Galerie (3)

Reklama

Reklama