foto

Dagmar Smržová

  • nar. 25.3.1966 (54 let)
    Praha, Československo

Biografie

Absolvovala pražskou FAMU, obor dokumentární tvorba. Směr její tvorby naznačil už její absolventský film Čas na člověka, vyprávějící o zápasu nadaného mladého člověka s nepříznivými životními podmínkami i s vážnou chorobou. Spolupracovala na cyklech Oko - pohled na současnost a Okno - pohled k sousedům, realizovaných ve Feničově společnosti Febio. Ve snímku z druhého z nich zmapovala osudy dvou selských rodů, žijících na protilehlých stranách česko-německé hranice, rozdělené železnou oponou.

V rámci jiného cyklu Zblízka, produkovaného Českou televizí, natočila hodinový portrét mužského vězeňského pěveckého sboru. V dalším cyklu Zpověď přiblížila například osudy herce Petra Haničince, či herečky Heleny Růžičkové. Natočila rovněž několik videoklipů vážné hudby (například s houslistkou Gabrielou Demeterovou), či klip s popstar Monikou Absolonovou. V autorském cyklu Táta jako máma (realizovaném ve společnosti Febio) se zabývala problematickou otců na rodičovské dovolené.

Pro Českou televizi natočila dva hodinové dokumenty Válka v paměti žen a Nejtěžší volba. První, zachycující příběhy několika žen ve válečném utrpení, byl uveden u příležitosti 60. výročí konce druhé světové války. Film Nejtěžší volba - uvedený v ČT letos v červnu - zobrazil dilemata žen, jež rozhodovaly o životě a smrti svých nenarozených dětí.

Zdroj: HBO

Režijní filmografie

Dokumentární

2019 Chci tě, jestli to dokážeš
13. komnata (TV seriál)
13. komnata Ladislava Raego Phama (S15E23)
2018 Rodina je nejvíc (TV seriál)
2017 13. komnata (TV seriál)
13. komnata Jany Koubkové (S13E27)
2016 Filantrop (TV seriál)
Mathilda Nostitzová (E02)
Miluj mě, jestli to dokážeš
2015 13. komnata (TV seriál)
13. komnata Veroniky Kašákové (S11E11)
13. komnata Václava Upíra Krejčího (S10E16)
2014 13. komnata (TV seriál)
13. komnata Martiny Adamcové (S10E11)
13. komnata Marcela Zmožka (S09E26)
2013 Otázky pana Lásky
13. komnata (TV seriál)
13. komnata Petra Kotvalda (S09E16)
2012 Intimní portrét Jany K. (TV film)
Návraty dokumentaristů (TV seriál)
Sexuální výchova v Čechách
13. komnata (TV seriál)
13. komnata Heleny Vondráčkové (S08E07)
13. komnata Jany Nagyové (S08E02)
13. komnata Osmanyho Laffity (S07E34)
2011 Inventura Febia (TV seriál)
Mami, ty to pochopíš a Mít svou zbraň (E35)
S Moskvou v zádech (E34)
Helena Růžičková a Ljuba Hermanová (E24)
další epizody (5)
13. komnata (TV seriál)
13. komnata Jiřího Hromady (S07E03)
13. komnata Marie Havlenové Saudkové (S07E02)
13. komnata Jany Šilerové (S06E37)
2010 Nejtěžší volba (TV film)
Zachraňte Edwardse
13. komnata (TV seriál)
13. komnata Kateřiny Kornové (S05E19)
2009 13. komnata (TV seriál)
13. komnata Richarda Tesaříka (S05E03)
13. komnata Tomáše Cikrta (S04E17)
2008 13. komnata (TV seriál)
13. komnata Vladimíra Marka (S04E11)
13. komnata Dáši Bláhové (S04E10)
2007 13. komnata (TV seriál)
13. komnata Nadi Urbánkové (S02E34)
2006 Táta jako máma (TV seriál)
2005 Válka v paměti žen (TV film)
1993 GEN - Galerie elity národa (TV seriál)

TV pořady

2007 Velcí a malí (TV pořad)
2006 Chůva v akci (TV pořad)
Ženy Charty 77 (TV pořad)
1999 Zpověď (TV pořad)
1998 Jak se žije (TV pořad)
Okno k sousedům (TV pořad)
1992 Oko - pohled na současnost (TV pořad)

Scenáristická filmografie

Dokumentární

2016 Filantrop (TV seriál)
Mathilda Nostitzová (E02)
Miluj mě, jestli to dokážeš
2013 Otázky pana Lásky
2012 Sexuální výchova v Čechách
2011 Inventura Febia (TV seriál)
13. komnata (TV seriál)
13. komnata Jiřího Hromady (S07E03)
2010 Zachraňte Edwardse

TV pořady

2006 Ženy Charty 77 (TV pořad)

Host

TV pořady

2006 Čétéčko (TV pořad)

Fanoušci tvůrce