Reklama

Reklama

Neobyčejný svět

(seriál)
  • Česko Neobyčejný svět hmyzu (více)

Obsahy(1)

Schopnost létat je dar, jímž byla obdarována řada zástupců říše hmyzu, kteří si díky křídlům podmanili většinu prostředí naší planety. V čem ale tkví příčiny jejich biologického úspěchu ve světě zvířat? Některé druhy jsou agresivní, zatímco jiné mají křehká těla s jemnými křídly. Jejich úchvatné barvy a chování utvářejí svět, který chceme zachytit dřív, než navždy zmizí. Tento působivý miniseriál nás zavede k těmto zázrakům přírody blíže a ukáže nám, jak jsou tato okřídlená stvoření ve skutečnosti jedinečná a nádherná. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (2)

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Jak se chránit před nepřáteli, nebo naopak maskovat, aby šla kořist snáze ulovit, dovedl hmyz k absolutní dokonalosti. Ochrana může být aktivní - způsoby chování, nebo pasivní - barvy, napodobování, tvary. Kombinace žlutá-černá nebo červená-černá značí nebezpečí. Nositel těchto barev bývá jedovatý či jedem disponuje. Toho využijí třeba pestřenky, nesytky, motýli i jejich housenky. Vypadat jako list, květ případně větvička je jedno z nejlepších maskování. Tyto mimikry si osvojily píďalky, strašilky nebo sarančata, aby unikly predátorovi, naopak kudlankám pomohou snadněji získat kořist, Stužkonoska či babočka bílé C splynou s kůrou stromů, okáč a babočka paví oko se svojí kresbou snaží útočníka naopak vyděsit. Barvy, neuvěřitelné tvary a fantazie bez hranic. Jediné mínus tohoto dokumentu vidím v tom, že ne všichni zachycení živočichové jsou pojmenováni, a tak laik zkrátka neví. A také drobné chyby v komentáři - motýl není zvíře, saranče není kobylka. Jinak výborné. 4,5* ()

beso74 

všechny recenze uživatele

Úchvatný pohľad do ríše hmyzu, ktorý by ako z oka vypadol tvorcom z BBC. Milovníkom prírody a samozrejme nielen im, vrelo odporúčam. ()

Reklama

Galerie (6)

Reklama

Reklama