Reklama

Reklama

Středověk

(seriál)
Itálie, 2008, 6x54 min

Obsahy(1)

Ve středověku vyrůstalo bohatství z obdělávání půdy. Zemědělské hospodářství žilo v neustálém spojení s minulostí a pociťovalo mnohem méně než ostatní společenské vrstvy pád římské říše. Snaha udržet kontrolu nad okolím a získat nové prostory, byla tvrdým bojem, v němž nikdy nešlo polevit, jink hrozila ztráta i té omezené a tak těžce získané převahy. Krajina v raném středověku se lišila od té dnešní. Dala by se charakterizovat jako království lesů a bažin. Ještě nezkrocená příroda byla výzvou pro člověka, který v ní viděl využitelné přírodní zdroje. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (13)

salahadin 

všechny recenze uživatele

Obsahově příliš obecné, formou příliš rozvláčné. Pár zajímavých informací pro pokročilé středověkáře se najde, ale je jich opravdu málo a jsou rozesety pohříchu po dlouhých nudných intervalech. Příznačné je i velmi řídké používání odborných termínů. Pro odborníky tedy nic nového, pro laiky zase moc dlouhé a nezáživné. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Tak trochu zklamání. Když po čtvrt hodině jednoho dílu zjistím, že jsem se nic nového nedozvěděl, je asi něco špatně. V podstatě opakování obecně známých věcí, a jen sem tam nějaká ta drobná zajímavost navíc. Jinak je seriál hodně utahaný, nudně natočený a koncipovaný nejjednodušším a nejnudnějším stylem - záběr na středověký obraz / sochu, mluvící hlava. ()

Reklama

MaxSchreck 

všechny recenze uživatele

Dokumentární série s trochu příznačným pomalejším tempem a vyprávěním. Nevidím to určitě jako nevýhodu a ani mi to nepřišlo nudné. Naopak jsem ocenil zpomalení tempa, což dobře kontrastuje s dobou dnešní a dobou, o které dokument vypráví. Mohl jsem se tak lépe při sledování přenést do oné doby. A to bez bombastických prvků a přehnaných dramatizací, které jsou pro moderní dokumenty příznačné. Informační hodnota mi přišla více než dobrá. ()

Richie1 

všechny recenze uživatele

Poněkud nudnější seriál o středověkém životě a světě s jistým "italským" pohledem. To, co tvůrci tvrdili o středověku, možná platilo v italském nebo jihoevropském prostředí, ale často ani zdaleka na severu či středu Evropy. Nic podstatného či zajímavého jsem se nedozvěděl, informace jsou spíše obecného charakteru. Hrané sekvence jsou velmi slabé. ()

Dragoni 

všechny recenze uživatele

Zajímavý dokumentární cyklus, který je formou svého výkladu zdlouhavý a nedokáže plně zaujmou, příliš tomu nepomáhají ani táhlé hrané sekvence, které se často opakují a jsou doprovázené citacemi a úryvky z historických knih. Informativní hodnota výkladu je na velmi dobré úrovni a seriál je prezentován obsahově(formálně podle tématu) a ne chronologicky(podle datumu) . Hodnocení: 64 % ()

Galerie (14)

Reklama

Reklama