Reklama

Reklama

Jaroslav Foglar

(pořad)
všechny plakáty
Československo, 1992, 40 min

Obsahy(1)

Českou literaturu pro mládež si nelze představit bez úctyhodné tvorby spisovatele a dlouholetého skautského vedoucího Jaroslava Foglara. V roce 1992 se o bohaté zážitky ze své životní cesty podělil s Miloslavem Šimkem, jenž ho přivítal ve vzpomínkovém cyklu Album. Zavzpomínal na své první zkušenosti se skautingem a první prožitá dobrodružství, na velkou lásku, kterou nakonec opustil, na dlouhodobou spolupráci s nakladatelstvím Melantrich i peripetie utajované skautské činnosti po roce 1968... Pro své knihy plné dobrodružství, podmanivé tajuplné atmosféry, čistého přátelství a dalších morálních ctností si Jaroslav Foglar získal velkou oblibu už u předválečné mládeže. V 50. letech patřil mezi zapovězené autory, ale v druhé polovině následující dekády si jeho díla opět našla cestu ke čtenářům. Jejich kouzlu poté propadaly nové a nové generace a k popularitě jim pomohla i rehabilitace zastávaných ideálů po roce 1989. Jaroslavu Foglarovi lze kromě literárního odkazu přičíst i obětavou péči o výchovu mládeže, která se i v období normalizace dokázala vyhýbat oficiálnímu ideologickému tlaku. Se svým skautským oddílem se mu dařilo kličkovat pod hlavičkou různých organizací a nikdy se nezpronevěřit původní myšlence. (Česká televize)

(více)

Recenze (3)

Nach 

všechny recenze uživatele

Co jiného dát, když dva velikáni své doby (Šimek jako intelektuál, bavič a Foglar jako intelektuál, spisovatel) se setkají v jednom pořadu a debatují nad Foglarovým životem, kariérou i filozofií. Tohle nic jiného, než plný počet si ani nezaslouží. 90% ()

Mik_e 

všechny recenze uživatele

Jako bývalý skaut a milovník Foglarových knih nemůžu jinak než za 5*. Krásná vzpomínka na velikána české literatury, kterému doba moc nepřála a ironií osudu zůstává fakt, že když už konečně nastala doba příznivá pro "foglarovky", tak už to nikoho moc nezajímá. ()

korect 

všechny recenze uživatele

Tak trochu se obávám, že ona doba tmy, o které mluvil Miloslav Šimek opět nastává... :( Zajímalo by mě, kolik procent z dnešního počtu třináctiletých kluků vezme do ruky Foglara, natož jakoukoli knihu. Další generace se snad oprostí od stříleček a amerických komedií pro děti a "vyroste na Foglarovi". Pořad moc pěkný, bohužel se ani jeden z jeho protagonistů nedožil Foglarova jubilea.. ()

Reklama

Reklama