Reklama

Reklama

V šoku

  • Slovinsko Stanje šoka (více)
Trailer

Obsahy(1)

Petr Zmazek pracuje v lublaňské huti, je šťastně ženatý a s manželkou vychovává dvě děti. Přestože s platem vychází jen taktak a řeší problém s bydlením, upřímně věří jak v Jugoslávii, tak v socialismus. Na rozdíl od svého nejlepšího přítele Jovana je vzorným pracovníkem. K zásadnímu zvratu v jeho životě dojde během oslav 1. máje v roce 1986. Je vyhlášen nejlepším dělníkem závodu a za odměnu je mu přidělen nový byt. V roce 86 je v socialistické Jugoslávii (stejně jako v tehdejším Československu) pro spoustu mladých párů vlastní byt nesplnitelným snem. Pro Petera je přidělení bytu takový šok, že omdlí a upadne do podivné letargie, ve které nevnímá okolní svět. Probere se z ní až za deset let, v den svatby své ženy s jeho přítelem Jovanem. To, že se s ním nechala manželka rozvést, aby si vzala Jovu, je pouze jedna z mnoha šokujících skutečností, se kterou se musí vyrovnat. Neexistuje už žádná Jugoslávie ani socialismus a idea bratrství a jednoty jižních Slovanů se utopila v krvavé lázni válečného konfliktu. V podniku, kde pracoval, pro něj není místo a do jeho vedení se dostali bezcitní kapitalisti. Na novou dobu není Peter připraven. Záhy ale pochopí, co musí udělat. Poté, co přijde o všechny peníze, které mu vyplatil bývalý zaměstnavatel, aby se jej zbavil, vyráží do boje za práva dělnické třídy... (Balkanfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (4)

dzira 

všechny recenze uživatele

Jednoduchý, ale dobře vystavěný a vypointovaný příběh, decentní humor, dobří herci (skvělý Nikola Kojo), příjemná hudební složka a na závěr srozumitelné poselství. Takový chytrý mainstream. Přemýšlím, proč to tu někteří tak strhali. Část snad z neznalosti prostředí a historických souvislostí... Nevím taky, jak to měli v Bratislavě s titulky. Pro správné vyznění některých scén mi přišlo celkem důležité rozlišovat srbštinu a slovinštinu, které se zde skoro rovnocenně střídaly. Tyto jazyky zní možná dost podobně, ale ve skutečnosti se liší asi jako čeština od polštiny.... ()

Reklama

standsiller 

všechny recenze uživatele

Komédia s veľmi lacnou dávkou humoru. Goodbye Lenin bol dobrým námetom a áno , dá sa variovať. Niekto z toho chcel mať viac grotesku, alebo sa viac na tom smiať tak z toho spravil toto. Goodbye Lenin však ostáva stále o niekoľko tried vyššie. Na humor je ťažké pozrieť sa objektívne, no pokiaľ mi niekto naservíruje všetko čo poznám ( všetko lacne smiešne . Aktéra : okradnú o peniaze, jeho manželka sa po desiatich rokoch počas ktorých bol v Amnézii zoberie s jeho najlepším kamarátom... ) a ukončí konflikt s tým že : " podajte si ruky", tak nie je o čom. Bolo tam pekne vidieť, že hlavný aktér nerozumel tomu čo sa deje, ale dalo sa to spraviť oveľa lepšie. Nadnesenosť a absurdnosť tu mala veľmi podlomené nohy. Neveril som tam nikomu ani slovo. Takže som sa nemohol smiať. Aj humor potrebuje ducha. Nie len kameru a hercov, ktorých výkony boli navyše slabé. ()

kri.tino 

všechny recenze uživatele

Réžia: Andrej Košak Prostoduché, naivné, hlúpe. Tak ako dcére hlavného hrdinu utekali oči, tak jednotlivým postávam utekali charaktery a scenáristovi dialógy. Uveril by som, keby mi niekto tvrdil, že postavy sú neherci. Smiať som sa začal až v poslednej štvrtine filmu - pretože som už naozaj nemohol uveriť systému, akým sa autor snažil vytvoriť dramatické situácie. Pôvodne som plánoval hviezdy dve, ale po verejnej diskusii s režisérom Košakom (na IFF 2012, BA) a "presvedčivosti" jeho odpovedí, ktoré jednoznačne svedčili o tom, že sám si nie je istý, čo vo filme zámerom bolo, a čo zase nie, si nie som istý ani ja, či pri tých dvoch zostanem. ()

Galerie (53)

Reklama

Reklama