Reklama

Reklama

Velbloudí dostihy

(TV film)
  • USA Camels That Race

Obsahy(1)

Ocitneme se na okraji pouště Šarkija v Ománu, kde před 6 000 lety velbloud poprvé zdomácněl. Vznikl tak svazek člověka a zvířete, který trvá dodnes. V šedesátých letech dvacátého století prošel celý arabský svět radikální proměnou a dosud pevné postavení velbloudů se otřáslo v základech. Objevení ropy přineslo bleskové a nepředstavitelné bohatství. Peníze znamenaly příchod nových technologií, převažujícím dopravním prostředkem se stal automobil. Tradiční obraz arabského světa s jezdcem na velbloudovi tak odvál čas. Pokud měla tato zvířata přežít, muselo se něco stát. Odpověď přišla v podobě velbloudích dostihů, díky nimž mohou tito ještě nedávno vyhynutím ohrožení savci udělat ze svých majitelů milionáře. Tři z takových velbloudů budou našimi průvodci po svém zvláštním světě. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

misstake 

všechny recenze uživatele

Zajímavé téma, které ale, jak se ukáže nevystačí ani na 50 minut a po chvilce začne docela nudit. Velbloudí dostihy měly být spíš zasazeny jako několikaminutová kapitola do nějakého jiného dokumentu o Arabském světě. Aspoň ale už vím, co to tam pořád na té Al-Jazeeře dávají. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Omán se během života posledních dvou generací radikálně proměnil, pokrok nezastavíš, takže došlo k rozvoji školství, průmyslu, zdravotnictví a samozřejmě, v souvislosti s celkovou změnou života, i ke změně vztahu nejzásadnějšího člověk - velbloud. Naštěstí beduíni našli způsob, jak svůj vztah k velbloudům transformovat tak, aby mohli koexistovat i v realitě, která se od reality jejich praotců liší jako černá kuchyně od sklokeramické varné desky. U prvního velblouda, který nebyl vítězem a stal se obědem, jsem měla chuť film vypnout, ale uznávám, že pro ucelený obraz a objektivitu, ani velbloudí příběhy nemohou končit všechny dobře. A tak doufám, že velbloudí mládě Galja - Drahocenná, jejíž narození je ve filmu ukázáno, je dneska favoritkou velbloudích dostihů. ()

Reklama

Sakulnikov 

všechny recenze uživatele

Ano jsem zaujatý pro velbloudy, přesto pěkný dokument. I když je škoda, že to ukazuje jen ty milé a nenásilné chovatele. Nějak nemám důvěru, že se jedná o zcela běžnou charakteristiku. Jen jsem při sledování dostal zase chuť na velbloudinu, taková velbloudí játra po alexandrijsku ... ()

Galerie (7)

Reklama

Reklama