Reklama

Reklama

Na sever od slunce

(festivalový název)
  • Norsko Nordfor sola (více)
všechny plakáty
Trailer

Obsahy(1)

Inge a Jørn nejsou běžní surfaři. Spojení s vodou a přírodou se rozhodli prožít si až na dřeň. Na devět měsíců se usadili na opuštěné pláži ostrova u břehů Norska daleko za polárním kruhem, kde našli nejen perfektní vlny, ale také spousty naplavených odpadků. Na pláži chtějí zůstat, dokud neposbírají alespoň tunu toho, co sem dennodenně přináší moře ze vzdálených míst. Svůj životní styl odpovědných surfařů dotahují k dokonalosti i tím, že se živí levným prošlým jídlem a jejich dodávka jezdí na přepálený olej. Fantastické záběry přírody, dobrodružného surfování za polární noci i „běžného“ pobývání na pláži spojuje čirá radost ze života mimo civilizaci. Hrdinové filmu si však zároveň musí zajistit základní podmínky k přežití. (Jeden svět)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (65)

ilias 

všechny recenze uživatele

Podmanivá tma a samota. Surfování v polární noci musí být magický zážitek. Ekologický nádech a poselství o tom, že žít se možná dá i jinak. A byla to i legrace ("Řekni mi, jaká je dneska zima." "Počkej, podívám se na olivový olej. (...) Dneska je fakt zima, olej úplně zamrznul."). Snow Film Fest v Divadle pod Lampou, Plzeň, dneska. ()

Hannibal1913 

všechny recenze uživatele

Tak já pevně doufám, že nikdo nevěří tomu, že celých 9 měsíců přežili na vlastní pěst... A hláška "vzali jsme si s sebou jen jednu rezavou pilu a hřebíky... Kurva kolik prken jedna rezavá pila dokáže přefiknout? Rozhodně nevěřím pravdivosti toho jejich dobrodružství, ale jako dokument to špatný nebylo, to rozhodně ne (i díky té krátké stopáži jsem neusnul). ()

Reklama

mira.l 

všechny recenze uživatele

Jedna hvězdička za tu stopáž. Jinak teda.... jakou ekopohádku si dáme příště?? A surfovat v ledovým moři, kde okolo na pevnině je všechno pod sněhem a pak se přesunout do studený neutěsněný chatrče s "kamnama" z nějakýho uřízlýho sudu, ve kterých se nepřetržitě(!!) topí bůhvíčím, to musí být fakt zážitek jak cyp. Kam se na to hrabe sysifovská práce se sbíráním odpadků. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,SURFOVALI JSME V LEDOVÉ VODĚ. ŠTÍPALI DŘEVO, ABYCHOM ZŮSTALI V TEPLE, OPRAVDU JSME CÍTILI, CO ZNAMENÁ BÝT NAŽIVU. CHTĚL BYCH SI VZÍT NĚCO Z TĚCH POCITŮ S SEBOU.…“ /// Místo, kde vás nikdo neruší… pro někoho hrob, pro někoho zátoka, kam moře vyplaví tuny odpadků. Inge a Jørn se rozhodnout žít nějakej čas, tak nějak (jak říkáme my měšťáci) BLÍŽ K PŘÍRODĚ. Jejich touha po dobrodružství , ovšem musí bejt i touhou vaší. Pak snáz uvěříte, tomu, jak si užívaj zimu, déšť, sníh, dobrý vlny, tuny vodpadků (tak dobrá, tomu věřím). Ti kluci zažili něco zajímavýho. Nepřeceňoval bych to, páč tady nejde ani tak vo ideje, jako vo dobrodružství. Mám rád dobrodružství. Klidně bych tam s nima vodjel. Bez zbytečnejch keců… /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Mým snem je mít po surfování vomrzliny. 2.) Živím se jídlem s prošlou spotřebou. (Houmles? Hovno, je to in!) 3.) Thx za titule ,,neneezatch“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ ne ()

milancecil 

všechny recenze uživatele

239. Má první divácká zkušenost s filmem z festivalové řady Jeden svět, velmi svěží, poutavý dokument, který nás dokáže snadno podnítit i k velmi překvapivým úvahám a zamyšlení, ano, bez pochyb jde o ojedinělý, originální experiment, ale i o hazardní počin ohrožující zdraví i život obou mladíků, snaha odpovědět na otázku po smyslu takového počínání se může pro nás stát tím hlavním podnětem k přemýšlení, ani pro ně dva samotné není jednoznačná odpověď snadná, i oni si jí často, v konfrontaci s neočekávaně obtížnou realitou pokládají, právě smysl všeho počínání procházel po celý čas velmi pozoruhodným vývojem, stejně tak jako se vyvíjeli pod vlivem nových, nezvyklých podmínek a situací oni dva, jejich snaha přizpůsobit se, přežít a zároveň si i přes překážky udržet možnost věnovat se svým oblíbeným aktivitám, je nejvíce lidsky posunula a pro nás ostatní může být silným povzbuzením, i když se nestaneme jejich následovníky. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (4)

  • Záběry, které nebyly točeny rukou ani jednoho z hlavních představitelů, vznikaly většinou přičiněným sourozenců jednoho z tvůrců, který je přijel navštívit. (Skokan44)
  • Celosvětová premiéra proběhla v dubnu 2012 na filmovém festivalu Norských dokumentů v Haugesundu v Norsku. (Varan)
  • Film byl natočen na fotoaparátu Canon 5D a obohacen o snímky z kamery GoPro. (Dragoni)

Reklama

Reklama