Reklama

Reklama

Na sever od slunce

(festivalový název)
  • Norsko Nordfor sola (více)
všechny plakáty
Trailer

Obsahy(1)

Inge a Jørn nejsou běžní surfaři. Spojení s vodou a přírodou se rozhodli prožít si až na dřeň. Na devět měsíců se usadili na opuštěné pláži ostrova u břehů Norska daleko za polárním kruhem, kde našli nejen perfektní vlny, ale také spousty naplavených odpadků. Na pláži chtějí zůstat, dokud neposbírají alespoň tunu toho, co sem dennodenně přináší moře ze vzdálených míst. Svůj životní styl odpovědných surfařů dotahují k dokonalosti i tím, že se živí levným prošlým jídlem a jejich dodávka jezdí na přepálený olej. Fantastické záběry přírody, dobrodružného surfování za polární noci i „běžného“ pobývání na pláži spojuje čirá radost ze života mimo civilizaci. Hrdinové filmu si však zároveň musí zajistit základní podmínky k přežití. (Jeden svět)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (65)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Dokument by měl buď něco sdělit nebo vzdělat a v tomto případě se jedná o to první. Přidávám se ke zdejšímu nadšení a i já hodnotím vysoku, ale dát 5 nemohu, protože to zase bylo příliš zkatkovité. Mě by zajímalo jak to kluci to měli s hygienou, jídlem, atd. Jinak ale kluci jsou velesympaťáci a na tohle téma vždycky slyším, ale víš co si myslím. Dáme tady 5* nebo 4*, ale to je tak všechno. Neříkám, že všichni, ale hodně z nás jsme prostě pohodlný a nějakým tím kilečkem bordelu tuhle překrásnou planetu zasíráme taky, bohužel. Poslední záběr a poslední úvaha....nádhera. ()

gonga 

všechny recenze uživatele

Tak nevím, kluci byli jakože eko, všechno prý táhli na zádech v batohu, ale nakonec s sebou měli asi tunu věci včetně paraglide a snowboardů, jídlo si brali v supermarketu (nevím, je v Norsku zvykem vzít si vše, co najdete prošlé, bez placení?) a nakonec, ačkoliv kluci jezdí eko na olej, což až tak moc eko taky není, přiletí naprosto neeko helikoptéra a odveze asi 3 tuny odpadu, který na pláži bude za půlku roku znovu. Čili, jak zde někdo zmiňoval, jak je zde pěkně ukázáno, že každý může udělat kousek smysluplné práce, tak já to tam fakt nevidím. Prostý fejk, pseudodokument, vylhaný od začátku do konce. Ale některé záběry fajn. ()

Reklama

Henry Morgan 

všechny recenze uživatele

Život dvou poustevníků, adrenalinových nadšenců a dobrodruhů v docela unikátním dokumentu. Celkem se mi to líbilo. Bylo to hodně poučné, i když jsem s nimi nesdílel nadšení pro severní ledový oceán a kamna z ropného barelu. Přesto měli skvělý osidlovatelský nápad s environmentálním podtextem. Vynikající! ()

Dragoni 

všechny recenze uživatele

S šíleným nápadem, zasurfovat si na zimních severních vlnách a dobrou životní filosofií, ničím neplýtvat, vyrazili dva kamarádi za trošku netradičním dobrodružstvím, kde se jim zima dostane až do morku kostí, ale zážitky i krásná příroda jim to hravě vynahradí. ★☆★ Eco Outdoor Sports film. ★☆★ Zajímavý, osvěžující a pozitivní film. ()

Hannibal1913 

všechny recenze uživatele

Tak já pevně doufám, že nikdo nevěří tomu, že celých 9 měsíců přežili na vlastní pěst... A hláška "vzali jsme si s sebou jen jednu rezavou pilu a hřebíky... Kurva kolik prken jedna rezavá pila dokáže přefiknout? Rozhodně nevěřím pravdivosti toho jejich dobrodružství, ale jako dokument to špatný nebylo, to rozhodně ne (i díky té krátké stopáži jsem neusnul). ()

Galerie (5)

Zajímavosti (4)

  • Tvůrci odmítli sdělit, kde se jejich pláž nachází s tím, že každý si musí najít svou vlastní pláž. (Skokan44)
  • Celosvětová premiéra proběhla v dubnu 2012 na filmovém festivalu Norských dokumentů v Haugesundu v Norsku. (Varan)
  • Film byl natočen na fotoaparátu Canon 5D a obohacen o snímky z kamery GoPro. (Dragoni)

Reklama

Reklama