Reklama

Reklama

Vzdělání po čínsku

(festivalový název)
všechny plakáty
Čína / Jihoafrická republika, 2012, 58 min

Režie:

Weijun Chen

Kamera:

Weijun Chen
(další profese)

Obsahy(1)

Vzdělání bývá nejlepším způsobem, jak uniknout chudobě, ne však v miliardové Číně. Na prestižní státní univerzity se dostanou jen ti nejlepší studenti, ostatní mohou jít na drahé soukromé a ne vždy kvalitní školy, jejichž absolventi mají na trhu práce nejistou perspektivu. Rodiče Wang Pan jsou velmi chudí. Jako jedináček může jen ona své rodiče ve stáří zabezpečit. Proto se rodina zadluží, aby Wang mohla jít studovat na soukromou školu. Wan Chao jednu takovou školu právě dostudoval a odešel do velkého města hledat práci. Jeho počáteční entusiasmus brzy vystřídají obavy, z čeho bude žít. Je jedním ze dvou milionů čerstvých absolventů, kteří každoročně v Číně nemohou najít zaměstnání. Mozaiku dokresluje Wang Zehziang, učitel, který v době školních prázdnin povinně objíždí venkovské oblasti a láká studenty ke studiu na škole, kde učí. Téměř nic z toho, co mladým lidem a jejich rodičům vypráví, není pravda. Pokud však Wang nechce přijít o práci, nemá na výběr. Film dokládá, že vzdělání se v Číně stalo výhodným byznysem. Snímek je součástí mezinárodního projektu Proč chudoba?, který má za cíl vyvolat debatu o různých podobách chudoby ve světě. (Jeden svět)

(více)

Recenze (3)

H34D 

všechny recenze uživatele

Spíše než o vzdělání vypráví tento dokument o chudobě a nouzi o práci v Číně. Kvalitní vzdělání náleží jen privilegovaným a bohatým, kteří si mohou dovolit soukromou vysokou školu, ovšem to není připad protagonistů tohoto snímku. Tvůrci jsou v některých částech poměrně konstruktivní, nabízejí více (dva) úhly pohledu, přičemž se snaží zkombinovat fakta s absurdními vtípky. Situace vyzní poměrně zoufale, školám jde pouze o poplatky, náborníci se nezdráhají rodičům do očí lhát a studenti (údajně) nejeví zájem. Samotné hledání práce pro minimální mzdu vyzní snad ještě více depresivně, i obyčejná touha po založení rodiny se jeví jako nesplnitelný sen. Dokument je poměrně zábavný, po jeho skončení se však dostaví pocit, že řada podstatných informací byla vynechána... 6/10 ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Nebylo to vyloženě špatné. Jen jsem tak úplně nevěřil autentičnosti. Zvlášť u linie toho kluka hledajícího práci, protože zaměstnavatelé se jen těžko chovají přirozeně, když s tím klukem musí všude chodit kameraman. Část o chudé dívce byla jen srdceryvná, ale nic nepřinesla. Nejpřínosnější, ale za to naprosto nerozvedená, je proto část s instruktorem. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Pilné čínské včeličky v nehezkých čínských městech bez jakékoliv kultury. Asijská mentalita je zdá se obětovat pro celek. Hlavní hrdina byl politováníhodný. ()

Reklama

Reklama