Reklama

Reklama

Přesnost: Měření všech věcí

(seriál)
  • Česko Dlouhé, tvrdé, horké: Historie měření (více)
TV spot
Velká Británie, 2013, 3x60 min

Obsahy(1)

Profesor Marcus du Sautoy nás vezme na neobvyklou cestu světem měření. Odhalí, proč se řídíme mírami a měříme svět kolem nás. Prozkoumá, jak byly definovány metr, sekunda nebo jednotky váhy. Také prozradí, jak jsme se dostali k měření síly tepla, světla a elektrické energie. (Viasat)

Videa (1)

TV spot

Recenze (5)

xpaja 

všechny recenze uživatele

Téma dokumentu je opravdu netradiční, o to je však zajímavější. Bez možnosti měřit různé veličiny není možné posunout vědecký pokrok směrem dopředu a to je často opomíjený fakt. A až díky tomuto dokumentu jsme si uvědomil, jak krátkou dobu lidstvo umí změřit něco víc, než jen délku, hmotnost a čas. Dávám --- == 90 % == --- . ()

Petike 

všechny recenze uživatele

Tieto dokumentárne minisérie od BBC na rôzne témy spojené s fyzikou, chémiou a biológiou sú skrátka skvelé. Dobrých dokumentov o histórii výskumu a štandardizácie mier a meracích zariadení ktovieako veľa nie je, takže tento seriálik veľmi kvalitne pomáha vyplniť danú medzeru. Naozaj som si ho užil. ()

Reklama

honajz 

všechny recenze uživatele

Přišlo mi to trochu nepřehledné a zdlouhavé, i když jistě je zajímavá historie současných měřicích etalonů. Ale zkrátka chvílemi pro mne zmatené, i když nabízené údaje jsou jistě velmi zajímavé. ()

Xaeroo 

všechny recenze uživatele

Skvělé doplnění informací o základních jednotkách, kde se vzali, jakýmy problémy se museli revolucionáři brodit, v celku základní informace , které nám na základce neřekli, navíc pěkně chronologicky za sebou např. od kýble s vodou po nejpřesnější atomové hodiny, nebo od kusu klacku po měření vlnové délky světla, skvělý dokument, zejména v informační hodnotě. 95% ()

Amper01 

všechny recenze uživatele

Naprosto fenomenální a poučný dokument. Škoda, že ho vidím až po cca 6ti letech od vzniku, protože mnohé se už asi zase posunulo o kus dál... - - - 1.díl DÉLKA A ČAS - - - 2.díl HMOTNOST - - - 3.díl SVĚTLO, TEPLO, ELEKTŘINA ()

Galerie (16)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno