Reklama

Reklama

Fata morgána

Obsahy(1)

Španělský barevný film Vicenta Arandy Fata morgána je zcela neobvyklé a divácky nesmírně náročné dílo. Ne neprávem se při jeho uvedeni francouzská kritika zmiňovala o „středomořském Kafkovi“. Film zpracovává typicky španělské motivy smrti, ďábla a apokalypsy, směšuje je však s moderní vizí zániku atomového světa a okořeňuje oblíbenými prostředky kriminálních filmů či dokonce hororu. Dosahuje tím zcela překvapujícího účinku. Je těžké, ne-li nemožné vyprávět souvisle obsah tohoto filmu, stejně jako je těžké vyprávět obsah snu. Děj v něm není hlavním činitelem, ale pouze podněcovatelem zvláštní specifické atmosféry. Slovy nezachytitelné poetické ovzduší neznámé hrůzy zachycující svět. Jednou z největších předností tohoto zajímavého díla je jeho barevná fotografie, dosahující místy zcela ojedinělých emocí. (Filmový přehled)

(více)

Recenze (2)

asLoeReed 

všechny recenze uživatele

"Španělskou novou vlnu", nebo "Barcelonskou školu", přiznám se, doteď neznám. Z filmu čišela výborná lehkost. Bylo zřejmé, že zřejmě mladí tvůrci tohoto stylu, v náladě šedesátých let, nástupu barvy do filmu, si s tím, co točí, s radostí hrají, a to je onen nejzajímavější dojem, který konkrétně ve Fata Morgáně zůstal (viděl jsem na Festivalu ve Zlíně): radost z vyprávění (byť třeba nesourodého, epizodického a absurdního) příběhu, hravost, pracování s možnostmi filmu a fantastickými pokušeními (snovými prvky, barevnými kombinacemi), nebo třeba náladou letní Barcelony s mořem i fotbalovým trávníkem. Úplně si nepamatuju, co všechno ve filmu bylo, ale působil velice dobře. Jo - na začátku vlastně byl nápis - "toto se stalo ještě před londýnskými událostmi", který pointoval závěr - "a pak... se stalo to samé, co v Londýně." Báječná hra. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Jeden z najznamejsich filmov pomerne neznameho Vicenta Arandu, spanielskeho rezisera. Ono pan reziser sa tu tak trochu hra aj so surrealizmom - ma radost z pribehu, ktory nie je vzdy konzistentny, videl som aj snove prvky. Opat film skor pre cinefilov a artovych divakov, nejake sthujuce akcne tempo ani prestrelky nemozno cakat : 80 % ()

Reklama

Galerie (3)

Reklama

Reklama