Reklama

Reklama

Příručka středověkého bojového umění

(TV film)
  • Velká Británie Medieval Fight Book

Obsahy(1)

Zajímavý segment středověkých dějin Evropy zachycuje rukopis z roku 1459, který má 150 foliantů a je psán ve švábském dialektu. Do nynějška odpočíval, pokryt prachem, v hloubi knihovny. S pomocí moderní techniky však listy rukopisu znovu ožívají a my se můžeme zahloubat do podrobných zobrazení krvavých bitev, válečných strojů, podivuhodných vynálezů a máme možnost prožívat znovuobjevené tajemné příběhy středověké Evropy. (TV Spektrum)

(více)

Recenze (3)

Petike 

všechny recenze uživatele

Kvalitne spracovaný dokument o menej obvyklých formách vojenstva a bojovania v 15. storočí. Veľmi dobrý výber hosťujúcich odborníkov a dôraz na autenticitu a triezvy pohľad namiesto senzácií. ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Bojová umění nemusí být jen synonymem pro asijskou kulturu. I středověká Evropa má svůj vybroušený styl. Jak dokoazují Lichtenauerův , Talhofferův či tucty dalších rukopisů, je vesměs na hony vzdálen běžné představě, zobrazování ve filmech či prezentaci historickými soubory. S nástupem palných zbraní se zploštil do umění šermu, ale stále rostoucí počet nadšenců křísí jeho skutečnou podobu. Tenhle dokument se věnuje právě Talhofferově knize z r. 1459, která je plná nejen bojových technik, ale i strojů včetně např. potapěčského obleku. Jen těch 45min. na rukopis, který stovky let ležel mimo obecné povědomí, mi přišlo zoufale málo. ()

Reklama

Vavča 

všechny recenze uživatele

Středověk nebyla vůbec primitivní doba pro vojenské umění, vždy jsem se na tuto epochu díval svrchu a s despektem, teď vidím, že to byla chyba a mám po stránce primárních pramenů co dohánět. Fascinující dokument, rekonstruující německý vojenský manuál, dobové zvyky při soudních soubojích. Každý z hostů má co zajímavého říct a ukázat. Je vidět, že o středověku toho stále málo víme a učíme se o něm často nikoliv zásadní fakta. ()

Galerie (20)

Reklama

Reklama