Reklama

Reklama

Taekoesu Yonggary

  • USA Great Monster Yongary
všechny plakáty
Jižní Korea / Japonsko, 1967, 79 min

Režie:

Ki-duk Kim

Scénář:

Ki-duk Kim

Hrají:

Moon Kang, Ted Rusoff (vypravěč)

Obsahy(1)

Ukázalo se, že zemětřesení ve střední Koreji jsou dílem Yongaryho, prehistorického plaza, který žere benzín a který brzy začne devastovat město Soul. (sator)

Recenze (8)

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Jihokorejská kinematografie sice v 60. letech prožívala svá (druhá) "zlatá léta", ale i tak se musela obejít se skromným technickým vybavením a nízkými rozpočty. Yonggarymu bych tedy úplně nevytýkal, že má horší efekty než asi jakýkoli dobový kaiju film z Japonska, jehož kinematografie byla co do produkčního zázemí o míle dál. Technickou úrovní ostatně film očividně nijak nezaostává třeba za produkcí Hongkongu a v žádné jiné asijské zemi by asi destrukci miniaturního města v roce 1967 nedokázali vyřešit technicky lépe. Pro co však již mnoho pochopení mít nelze, je naprosto zmatečné a kusé vyprávění, které je na facepalm zejména v těch momentech, kdy zrovna nekopíruje původní Godzillu. Tvůrci si asi řekli, že na filmy o obřích příšerách se přeci nechodí kvůli takovým podružnostem jako je alespoň elementární příčinnost a motivovanost, takže postavy vyskakují odnikud, scény na sebe příliš nenavazují, s vedením divákovi pozornosti se nikdo neobtěžuje pracovat a všechno se děje prostě jen "protože proto". Perličkou je, že hlavní postavou (kterou identifikuji čistě na základě četnosti výskytu, jiné kritérium je v případě tohoto filmu neuplatnitelné) je zde malé dítě, které má nejspíše velmi nekonfuciánské a liberální vychování, neboť je přítomno vědeckým experimentům v laboratořích i vojenským manévrům a nikomu to nepřijde divné... Můžeme se samozřejmě uklidňovat sněním, že původní, výrazně delší, korejská verze, která se nedochovala, mohla být oproti americké zkrácenině lepší. Ale spíš se bojím, že v ní bylo prostě jen více minut bizáru a neumětelskosti. ()

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

V Koreji byl kaiju žánr velice populární. Nejspíš kvůli špatnému pocitu z toho, jak moc jsou v něm závislí na bývalém kolonizátorovi a protektorovi Japonsku, pustili se do vlastní verze Godzilly. A když píši Godzilly, tak opravdu -- okopírovaná byla naprosto přesně se vším všudy, jen jí byl přidělán roh na nose a dva malé kly, asi kvůli autorským právům. Stejně tak zaměření na dětské publikum zde přímo trčí prostřednictvím postavy (spíš protivné) devítiletého kloučka, o kterém režisér váhá, zda je to hodný hošík, nebo spratek. Ten je prostě všude, i tam, kde rozhodně nemá co dělat (třeba v řídícím centru vesmírného programu nebo v rafinérii, co ji monstrum plení). Mimochodem, Jižní Korea dodnes nevypustila vlastní družici (dva nepovedené pokusy skončily v ohni), takže odpalování vlastního kosmonauta v tomto filmu je pro mě hodně ironické. A vůbec tam ani žádný důvod pro smíchání těchto dvou žánrů není - krom toho, jak moc přesně chtěli okopírovat režiséra Hondu a jeho typické propriety. Skoro to vypadá, že tento film strhávám - ale ani ne, docela se jim povedl (v rámci doby a žánru). Dalo se... ()

Reklama

Jurkodak1 

všechny recenze uživatele

Průměrný kaiju eiga. Oproti japonským filmům od Toha z 60. let tady postrádám kvalitní prvek humoru (když pominu toho otravnýho kluka s baterkou). Taky je škoda, že se tento film dá vidět mimo Jižní Koreu snad jen v americké verzi. Každopádně furt to je lepší než Pulgasari. Ale snad všechno je lepší než Pulgasari. ()

Israha 

všechny recenze uživatele

I Jižní Korea si ve zlatém věku kaiju eiga natočila svůj film s obří příšerou, a žánru to nepřineslo zhola nic převratného. Yonggary má stavbu těla Godzilly, svítí mu roh a pohybuje se pod zemí jako Baragon, živí se ropou a plive oheň jako Gamera, má sonický paprsek jako Gyaos...a kolem něj se odehrává rutinní story o bezvýslednosti snažení armády a triumfu vědy a důvtipu, okořeněná tehdy již docela běžným elementem pochopení a soucitu s monstry. Film se pouze svezl na úspěšně vlně, sám o sobě ale zaujmout nedokázal (a taky ani neměl čím), proto je z něj dnes jen kuriozita pro sběratele a žánrové fanatiky. Žádná velká tragédie, jen mnohokrát viděná neinvenční nuda, ve které i ty destrukční scény s použitím klasických miniatur vypadají tak nějak unaveně. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Jihokorejci se tak prstě jen rozhodli, že si trochu přidají své vlastní krve k celému tou kaiju šílenství. A to je opravdu všechno. Jejich první kaiju pokus, který dostal jméno „Taekoesu Yonggary“, je opravdu jen pokusem následovat japonské kolegy, ale pokusem, který se nezdařil a divácky neměl na to, aby uspěl. Tohle monstrum prostě snadno zapadlo do propadliště dějin. ()

Zajímavosti (1)

  • Původní jihokorejská kopie filmu byla zničena, ale americká televizní verze stále existuje. (sator)

Reklama

Reklama