Reklama

Reklama

Něžná a sametová

(studentský film)
všechny plakáty
Dokumentární / Krátkometrážní
Československo, 1990, 21 min

Obsahy(1)

Dokumentární cvičení prvního ročníku FAMU. Snímek se zabývá novým nahlížením na erotiku po roce 1989, především se pak zaměřuje na začátky striptýzu v Čechách... (oficiální text distributora)

Recenze (3)

mchnk 

všechny recenze uživatele

Tak tomuto já říkám zachytit dobu okem kamery. Přechod k demokracii nahoře i dole bez je prostě nezbytný. Pracující lid tuhle mega supr sexy show nikdy neměl. A on jí chce mít. Tak jim to dáme, vždyť si můžeme dělat, co chceme, teda, pardon, máme tu demokracii. Výsledek podobného uvažování lze najít i v jiných příkladech. Tohle je stále ještě kumšt. Ať už ze strany kabaretních cirkusáků, nebo nahých slečen, které také nezaostávají za svými kolegy, neb svou práci vidí jako choreografické umění a propojují ho s krásou ženského těla. Směsice předlistopadové šarády, či varieté prokládané lidovými písněmi, Míšou Jacksonem a novodobou veřejnou nahotou, je skutečně velmi vzácný hybrid. To se musí vidět. Z dnešního pohledu je určitě nevyhnutelná celková směšnost, kterou musí absolutně podtrhnout hromádka přes noc vzniknuvších "politiků" z Nezávislé erotické iniciativy. Pár pohledů na schůzi, zmatený, ale plamenný projev jejich samozvaného předsedy, je již skutečně tragikomedie. Otevírá se nám Evropa, vystrčme ... tedy, vykročme, do ní pěkně po svém. Výborně sestříhané od začátku až do konce. Jak obrazově, tak zvukově. Úvodní česká žena se socialistickým podpažím a odhaleným pravým ňadrem demokracie, závěrečný vynikající mix několika projevů a celkově výborná režie (úvodní babička u plakátu...závěr s uklízečkou). Díváte se na prvopočátky dnešní přesexované doby, která na erotice vydělává velmi podstatné a velké prachy. Sexuální podtext je do konzumně žijících lidí vpravován prakticky od rána do večera. Dokument, který dnešní, západním stylem života žijící, mládež dokonale utvrdí v tom, že ten komunismus byl vážně padlej na hlavu. Rozhodně bych uvítal delší stopáž. ()

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Chabá školní práce. Jakkoliv se snaží nahlédnout aktuálně živé téma polistopadově legalizované erotiky, sama neodolává pokušení podvolit se jejímu rytmu a místo výkladu – šmíruje. Kouzlo nechtěného, nesené zvláště ne-dů-vtipnými poznámkami politické reprezentace Nezávislé erotické iniciativy a mesaliancemi hvězd padesátých a šedesátých let s prostými pionýry obnoveného českého striptýzu, dnes trochu kalí zkušenost rozpuku „zakázaného ovoce“ v následujícím čtvrtstoletí a jeho účinu – zplanění ostatních plodin. Model Reflex 1990. ()

Reklama

Reklama