Reklama

Reklama

V zemi černých vdov

(TV film)
  • Německo Im Land der Schwarzen Witwen (více)
Německo / Francie, 2005, 52 min

Obsahy(1)

Jedni se jich štítí, druzí je považují za symbol „domácího štěstí". V každém případě jsou ale velmi užiteční. 
Pavouci. Každý z nás doma určitě pár exemplářů „chová" a nemusí o tom ani vědět. Žijí si většinou tiše a nenápadně v temných koutech pokojů. Mít ale v domě tisíce pavouků? To vypadá na nějaký „béčkový" hororový film! Pro Chucka a Anitu Kristensenovy, majitele „Pavoučí farmy", je to však naprosto běžná realita. Vlastně práce. Ve svém domě chovají a rozmnožují nejen neškodné domácí pavoučky, ale i ty velmi jedovaté – snovačky, koutníky a sklípkany. A to není všechno. Na jejich domácí farmě žije také pěkná řádka dalších zástupců jedovaté havěti – třeba štíři nebo velké stonožky. Chuck a Anita ale nejsou žádní podivínští chovatelé, kteří se vyžívají v hororových námětech. Jsou to vědci, a smyslem farmy je pěstovat pavouky především pro vědecké účely. Hlavní náplní práce je tady získávání pavoučího jedu pro farmaceutické laboratoře, které zkoumají jeho léčebný potenciál. A přidanou hodnotou je i prodej živých exemplářů dalším chovatelům, příprava preparátů a vzdělávací přednášky pro děti. Chuck i Anita připouštějí, že pavouci jsou jedovatí a mohou být nebezpeční, ale je potřeba vědět, že nikdy nezaútočí bezdůvodně. Při práci s nimi prostě musíte být opatrní. Navíc to jsou mimořádně zajímavá a svým způsobem i krásná stvoření. Ale hlavně a především jsou pavouci velmi užiteční, protože řada složek jejich tak obávaného jedu může díky nově vyvíjeným lékům zlepšovat kvalitu lidského života. (Česká televize)

(více)

Recenze (2)

Wiikii 

všechny recenze uživatele

Spíše dokument o rodině Kristensenových, která má ráda pavouky než o pavoucích samotných a ještě méně o černých vdovách. .... HODNOCENÍ: 45% (2*) ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Farma havěti v rozpálené divočině. na závěr pěkná historka jak se farmář se dvěma kufry pavouků seznámil s manželkou. ()

Reklama

Galerie (8)

Zajímavosti (2)

  • V dokumentu zazní název sklípkana cihlového jako Citharischius crawshayi, tento název je zastaralý a byl nahrazen pojmenováním Pelinobius muticus. (Inferion7)
  • Dokument je převážně o snovačce jedovaté (Latrodectus mactans), setkáme se zde i s jinými jedovatými pavouky jako jsou: koutník jedovatý (Loxosceles reclusa), sklípkani Psalmopoeus cambridgei, Haplopelma lividum, Pelinobius muticus, Grammostola rosea či Aphonopelma smidti, dále pak se slíďáky i křižáky. Kromě pavouků uvidíme i štíry: štír tenkoocasý (Centruroides exilicauda) nebo stonožky: Scolopendra heros. (Inferion7)

Reklama

Reklama