Reklama

Reklama

Norské Laponsko, kouzlo severu

(TV film)
  • Francie Laponie norvégienne, la magie du chant (více)
Francie, 2010, 52 min

Obsahy(1)

Neobvyklé zážitky na evropském kontinentu. V Laponsku se dodnes uchovaly části krajiny, kterých se zatím lidská ruka nedotkla. Blízkost severního pólu zmírňuje Golfský proud. Tuto zemi obývají Sámové, k jejichž životu neodmyslitelně patří také sobi. Sámem se člověk stává po otci, ale také tehdy, když mluví zdejším jazykem. Tamní klimatické podmínky vyžadují osobitý přístup, což platí i při celkem běžné zábavě, jako je návštěva kina. Ovšem tady se za filmem vyráží na sněžném skútru nebo pomocí psího spřežení, a snímek je sledován na ledovém plátně ze sedadel vytesaných do sněhu. Další nevšední kratochvílí je vznášení se ve speciálním oděvu na vodní hladině, obklopené pobřežním ledem. (Česká televize)

(více)

Recenze (5)

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Zajímavý dokument z věčně studené až zmrzlé země. Měl jsem to jen za zemi Eskymáků, kteří žijí v iglú. A ejhle, ono se tam dá i jakžtakž normálně žít. A místo iglú tam mají takový ty klasický severský barevný domečky, který známe z Islandu, Gronska a jiných severských států. Co mě nejvíce zaujalo, tak kino vytesané v ledě. Jen pořád nevím, čím se tam vlastně živí, zda jen rybolovem nebo čím vlastně. V dokumentu zmínili jen šperky, ale tím se všichni neuživí. [56. hodnocení, 4. komentář, 72%] ()

Dragoni 

všechny recenze uživatele

Místy roztřepaná kamera v dokumentu nebrání objevit něco málo z Norského Laponska, tuto nádhernou zem plnou barevných domečků, "tee-pee" stanů s hrdou kulturou "Sámů" a nevšedních zážitků, si jistě zaslouží zapsání do podvědomí diváků. ()

Teachman 

všechny recenze uživatele

Tento televizní dokument je jak vizuálně působivý, tak informačně přínosný. Doporučuji ho nejen do výuky zeměpisu. Nejpřínosnější jsou pasáže o životě Laponců. ()

Galerie (15)

Reklama

Reklama