Reklama

Reklama

Jak počasí tvořilo historii

(TV film)
  • Česko Jak klima měnilo historii (více)
Německo, 2015, 2x50 min

Režie:

Sigrun Laste

Obsahy(1)

Zdá se, že vcházíme do bezprecedentního období extrémního počasí, poznamenaného přírodními katastrofami ohromných rozměrů: smrtelná sucha, masivní povodně, zmenšující se polární čepičky a devastující bouře. Tento poutavý pořad nás vezme na fascinující jízdu po horské dráze historií nestálého klimatu. Úchvatné obrazy ilustrují jeden z nejstarších příběhů Země: vyvažování přírodních sil tvořících klima od počátků času. Půjdeme ve stopách jednoho ze stvoření: od našeho objevení se kolem roku 200 000 před Kristem lidé bojují o přežití ve vrtošivém a nestálém zemském podnebí. (Viasat)

(více)

Recenze (3)

Moiseiwitsch 

všechny recenze uživatele

První části není moc co vytknout, ve druhé se dochází k příliš jednostranným závěrům a zjednodušením. Na jedné z map není České království. Francouzskou revoluci nezpůsobil pouze hlad, protože ten panoval mezi většinou populace celý středověk a mnohdy v daleko děsivější míře. Přebytky ve středověku byly malé, což v dokumentu je místy i popíráno a populace příliš nerostla. Populaci kosily neúrody, hladomory a epidemie, což jistě mohla způsobit malá doba ledová. Celkově je středověk příliš zjednodušen. Zajímavé jsou informace o výbuchu sopek r. 536 a Tambory v roce 1815. Naprosto to sedí s údaji kronikářů a jiných záznamů o následných neúrodách. ()

romanz123 

všechny recenze uživatele

První díl se mi moc líbil a bylo úchvatné uvědomit si, kolika klimatickými změnami a vlnami si Země prošla třeba "jen" za posledních 10 tisíc let. Druhý díl mi ale přišel trochu chaotický, hodně se tu přeskakovalo v čase a některé věci postrádaly souvislosti nebo byly dle mého mimo souvislosti. Celkově hodnotím jako mírně nadprůměrně podařený dokument. ()

Reklama

cica 

všechny recenze uživatele

Skvelý dokument, ukazuje rôzne súvislosti, ktoré nakoniec viedli k zmenám v ľudskom svete. Platí tu to staré známe - bez poznania histórie nepochopíme dnešok. Som nadšená! ()

Galerie (12)

Reklama

Reklama