Reklama

Reklama

Příběhy 20. století - Převrat (2019) (série)


Bezdomovci (S02E04)

(epizoda)
Česko, 2019, 26 min

Režie:

Robin Kvapil

Scénář:

Adam Drda

Obsahy(1)

Nezaměstnanost a bezdomovectví – podle normalizační propagandy patřily takové jevy k příznačným útrapám, které člověku působí kapitalismus. V Československu, díky péči strany o blaho veškerého lidu, údajně neexistovaly. Jak to bylo ve skutečnosti? Ačkoli se o tom nepsalo a veřejně nemluvilo, i Československá socialistická republika měla své společenské vyděděnce, kteří se ocitli bez domova a bez zázemí. Do svízelné situace se často dostávali kvůli disfunkčnímu rodinnému zázemí, problémům s alkoholem či kvůli recidivě často banálních prohřešků. To je také opakovaně přivádělo před soud, už jen proto, že v ČSSR platila pracovní povinnost – a pokud člověk nenastoupil do zaměstnání, zpravidla byl odsouzen za příživu. Václav Zitta střídal život na ulici a pobyt ve vězení za komunismu i v demokracii, stejně jako jeho současná manželka Ivana. Převrat prožili za mřížemi. Po více než dvaceti letech se jim podařilo z ulice odejít, najít si práci a vrátit se k životu běžných lidí. (Česká televize)

(více)

Recenze (3)

Marze 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Je vidět že u lidí bez domova jsou hlavním problémem udržení vztahů. V kombinaci s láskou k zahálení. Oba dva pojednávané případy jsou sympaticky až zázračně pozitivní. ()

Havenohome 

všechny recenze uživatele

Najsilnejší diel. A špeciálne, keď už má človek napozerané aj iné diely, lebo tá pointa je taká silná vďaka tomu, že divák je zvyknutý na to ako sa formálne pracuje s jednotlivými motívmi v celej sérii. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama