Reklama

Reklama

Bon Voyage

Thriller / Krátkometrážní / Válečný
Velká Británie, 1944, 26 min

Hrají:

John Blythe

Obsahy(1)

Anglický letec se seznámí s polským důstojníkem, který ho přesvědčí, aby s ním jel do Francie shlédnout několik středisek odboje. Po návratu do Anglie je vyslýchán důstojníkem Francouzské armády a dozvídá se, že polský důstojník byl ve skutečnosti členem gestapa. Od té chvíle znovu sledujeme cestu obou mužů, tentokrát včetně detailů, které letec nemohl vidět - např. tajné signály jeho společníka pro dorozumění s gestapem. Na konci je falešný polský důstojník odhalen. Bon Voyage neboli Šťastnou cestu je jeden ze dvou filmů (spolu s Madagaskarským dobrodružstvím - Aventure malgache), které Hitchcock natočil na památku účastníků francouzského odboje, jako svůj osobní příspěvek k válečnému úsilí. (Sista)

(více)

Zajímavosti (11)

  • Jedná se o jeden z dvou propagandistických krátkých filmů, které byly určeny k uvedení v neokupované části Francie. [Zdroj: Vždyt je to jen film] (Pavlínka9)
  • Alfred Hitchcock obdržel za natočení filmu symbolický plat 10 liber za týden, přičemž bydlel v apartmá londýnského hotelu Claridges. [Zdroj: Vždyt je to jen film] (Pavlínka9)
  • Scénář napsal Hitchcock společně s Augustem MacPhailem, který se tehdy také podílel na jeho dalším filmu Rozdvojená duše (1945). [Zdroj: Vždyt je to jen film] (Pavlínka9)
  • Herci byli vybráni z řad členů souboru Moliere Players, který tvořilo několik francouzských emigrantů a který vystupoval v Londýně. Přáli si zůstat v anonymitě, aby se tak vyvarovali možným represím proti svým rodinám v okupované Francii. [Zdroj: Vždyt je to jen film] (Pavlínka9)
  • Ve filmu se objevil pouze jeden britský herec, a to sice John Blythe. [Zdroj: Vždyt je to jen film] (Pavlínka9)
  • Hitchcock se soustředil na to, aby okupovaná Francie působila autenticky. "Museli jsme dávat pozor, aby na stole nezůstala žádná kůrka od chleba a samozřejmě žádný cigaretový nedopalek," doplnil režisér. [Zdroj: Vždyt je to jen film] (Pavlínka9)
  • Poradcami pri realizácii diela boli členovia Slobodnej francúzskej armády, medzi nimi aj herec Claude Dauphin, ktorý pomáhal režisérovi s dialógmi. (Biopler)
  • Snímka bola realizovaná predovšetkým pre premietanie vo Francúzsku, aby diváci mohli lepšie pochopiť, s čím všetkým sa potýkal odboj. (Biopler)
  • Hitchcock mal pôvodne pracovať na adaptácii románu "The House of Dr. Edwardes" od spisovateľov Palmera a Saunders (sfilmoval o rok neskôr pod názvom Rozdvojená duša). Vo vojnových časoch sa mal presunúť letecky do Anglicka z USA, no uprostred letu nad oceánom došlo k technickým problémom a lietadlo sa muselo otočiť späť. Druhá cesta už bola úspešná, no zrealizovala sa až o dva dni. V Londýne došlo k stretnutiu s kamarátom Bernsteinom, ktorý viedol v tom čase filmový úsek na ministerstve informácií a keďže Hitchcock chcel prispieť nejakou formou k vojnovému úsiliu, no do armády už kvôli veku nevstúpil, dohodli sa na natočení krátkej snímky, ktorá by vzdala hold účastníkom francúzskeho odboja. (Biopler)

Reklama

Reklama