Reklama

Reklama

Vyrob si svůj stát

(festivalový název)
  • Francie Donetsk, la bataille de l'Ukraine (více)
Francie, 2016, 90 min

Obsahy(1)

Mnozí obyvatelé Donbasu měli po léta pocit, že ukrajinská vláda přehlíží jejich problémy a ignoruje jejich nároky. Rusko jich na jaře 2014 po anexi Krymu využilo pro nepřiznanou separatistickou operaci. Ozbrojené skupiny proruských rebelů ovládly místní úřady a vyhlásily referendum o odtržení od Ukrajiny. Režisér Antony Butts na konkrétních lidských osudech a bezprostředně zachycených situacích zobrazuje odhodlání a nadšení, ale i naivitu, aroganci a krutost účastníků převratu. Revoluce vynáší k moci značně sporné postavy a své původní vyznavače zanechává mnohdy rozčarované zjištěním, že byli jen pěšáky na šachovnici ovládané mocnějšími hráči. (Jeden svět)

(více)

Recenze (3)

Marze 

všechny recenze uživatele

Působilo to na mě jednak dojmem jako bych byl přímo na místě a také že místní obyvatelstvo je zmítáno komunistickou, fašistickou nebo ultranacionalistickou ideologií. Všude korupce.Dokument je plný narušených osobností. ()

Stíba 

všechny recenze uživatele

Malinko zmatečný a obsahově né až tak dobře zpracovaný dokument, který by byl schopen celou látku komplexněji au celeně vyobrazit. (Jeden svět Benešov - 6. 4. 2017) ()

Reklama

Alex 

všechny recenze uživatele

Výborný film, který nestranní nikomu a z pozice nezúčastněného pozorovatele dokumentuje dvouleté období po revoluci na východě Ukrajiny a vyhlášení samostatné Donbaské lidové republiky. Od prvotního nadšení obyčejných lidí, kteří byli nespokojeni s dosavadní Ukrajinskou vládou a očekávali, že připojením k matičce Rusi se všechny jejich problémy vyřeší. Až po zklamání, kdy se po referendu a nových volbách dostávají opět k moci oligarchové, které nikdo nevolil a kteří vrátili opět ty lidi z barikád do zoufalé bezmoci, ve které žili už dříve pod svrženým Janukovyčem. Po filmu v rámci festivalu Jeden svět beseda s Petrou Procházkovou. ()

Reklama

Reklama