Reklama

Reklama

1945: Krvavý mír

(TV film)
  • Velká Británie The Savage Peace (více)
Velká Británie, 2015, 58 min

Obsahy(1)

Po skončení druhé světové války docházelo ve středu Evropy k násilnostem na etnických Němcích. V Československu, Polsku a dalších dříve Němci okupovaných územích se v létě roku 1945 děla zvěrstva, o kterých se příliš nemluví. V dokumentu hovoří přímí svědci krvavých útoků, jejichž pachatele hnala silná touha po pomstě. Při vysídlování milionů Němců, často žen a dětí, většinou nevinných obětí rozhodnutí vítězných mocností, nejednali vítězové v rukavičkách. Tehdejší děti vzpomínají na krutosti, které se děly jim a jejich blízkým, a poskytují tak svědectví, při jehož poslechu tuhne krev v žilách ještě dnes, po více než sedmdesáti letech. (Česká televize)

(více)

Recenze (24)

Jimmy15 

všechny recenze uživatele

Na tento dokument jsem se podíval spíše z doporučení. Moc tento druh dokumentů o odsunech Němců nemusím. Avšak jedná se o velmi povedený a hlavně, co je nejdůležitější, objektivní dokument, který poukazuje na to, že odsunuté Německé obyvatelstvo bylo více méně cílem nevzdělaných a závistivých Čechů přicházejících nebo pocházejících z pohraničí. ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

21.8.2017 som komentoval český dokument Božie mlyny, 2015 a vzhľadom k tomu, že tento dokument má úplne rovnaký scenár aj dej, využijem tie zásadné myšlienky z toho komentára nakoľko tu sa už nič nové vymyslieť nedá. Vždy keď sa objaví nový dokument mám určité obavy z jeho podania. A zvlášť keď sa jedná o tak citlivú otázku, ako je otázka odsunu Čechov z pohraničia, respektíve Nemcov z Čiech, Slovenska a Poľska. Nedávno som v jednom dokumente zachytil myšlienku, že Nemci si celú vojnu o svoj odsun koledovali. Len pár nezabudnuteľných dôvodov Lidice, Ležáky, Chatyň, Cimenná, Kalište, Kľak, Ploština, Javoričko, Prlov a mnoho ďalších. Dokument je vedený veľmi jednostranne a vôbec nie je snaha o korektnosť a vyrovnanosť v argumentácii. Takže ešte raz a poslednýkrát. Odsun Nemcov z Československa a Poľska vymyslelo skutočne Anglicko na Postupinskej konferencii ústami Churchilla (toho po prehratých voľbách v júli 1945 na konferencii vystriedal Clement Attlee) a ten presvedčil vlády ZSSR a USA aby to akceptovali ako výhodné riešenie. Píše sa tam aj o náhradách škôd.Výsledkom tohto riešenia bol pre všetkých záväzný protokol Postupimskej konferencie zo dňa 2.8.1945. Nútený odsun bol prevedený práve na jeho základe. Vtedajší prezident Beneš by nič nedosiahol keby tu nebola vôľa týchto svetových veľmoci.Takže je samozrejme, že Československo nemohlo Nemcov len tak vyhostiť. Samotný odsun logistický pripravila práve ich Medzispojenecká komisia v Nemecku. Nemci boli postupne a plánovite odsunutí do americkej a ruskej zóny, podľa presného plánu prevažne v priebehu roku 1946. Československo bolo vykonávateľom a teda nemá za tento odsun žiadnu právnu ani hmotnú zodpovednosť. Medzinárodná komisia dokonca vyslovila verejné uznanie Československu za humánne a kompletné prevedenie odsunu Nemcov (áno iste tam boli aj nejaké exscesy). Akékoľvek nároky ohľadom odsunu by mala nemecká vláda a skutočne poškodení Nemci uplatňovať u vtedajších víťazných mocnosti USA, Veľká Británia a Sovietsky zväz. Ale zmluvou zo dňa 26.5.1952, kapitoly 6, článku 3 a kapitoly 8, článku 1 a 3 Nemecko už nikdy si nemôže uplatňovať nároky vzhľadom k zabavenému nemeckému majetku.Z tejto zmluvy (respektíve z jej ratifikácii) je jasné, že všetok majetok jednotlivých Nemcov na území Československa prešiel do plného vlastníctva Československa a jeho občanov, ako povinná splátka na reparácie za všetky vojnové škody spôsobené Nemcami. Nemecko dokonca do dnes nezaplatilo Československu žiadnu náhradu za škody naviac a je teda dodnes obrovským dlžníkom Českej aj Slovenskej republike a nie naopak. Nie vždy to bolo tak pri rozhodovaní politikov v Čechách, či už to bol Havel, Nečas respektíve Schwarzenberg, môže byť z nevedomosti alebo, žeby nie? ()

Reklama

ArthasKarfa 

všechny recenze uživatele

Těžko se vžít do myslí těch, kteří se zachovali jako nacisté, když celá léta byli svědky toho samého na vlastních spoluobčanech od nacistů, Němců, nebo řádné armády Wehrmachtu. Dnes už málokdo z nás má právo soudit odplatu, kterou Češi a jiné národy spáchali na obyvatelích Sudet a jiných míst obývaných etnickými Němci. Chtěli se pomstít za Auschwitz, Birkenau, Heydrichiádu a jiné násilnosti a jejich rádcem byla zlost, vztek a zášť. ()

KRYSIOPICE odpad!

všechny recenze uživatele

Někteří pamětníci si rádi vymýšlejí, na to je potřeba pamatovat. Takže by se na ně nemělo spoléhat jako na hlavní zdroj a je potřeba vycházet z faktů. Pro srovnání například Odsun z Brna... pečtěte si Německou verzi a pak oficiální verzi provedenou mezinarodním vyšetřovacím týmem po revoluci a zjistíte jak se věci mají :) ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Dokument, zabývající se poválečným odsunem etnických Němců z Československa a Polska. Předně je třeba říct, že film stojí jednoznačně na straně Němců, což je pro mě osobně docela problém. V žádném případě nepopírám, že se během odsunu děla zvěrstva. Nakonec unikátní dobové záběry to ukazují a své k tomu říkají i pamětníci z řad našich lidí včetně Medy Mládkové. Nicméně tvůrci se ani nesnaží pochopit, proč před řáděním Revolučních gard a jim podobných většinová veřejnost zavírala oči. Nikde ani zmínka o chování běžných Němců před záborem Sudet a v Protektorátu či na území okupovaného Polska. A takhle by se dalo pokračovat. Tudíž mě doslova nadzvedla poznámka, která odsun prohlašovala za největší etnickou čistku v dějinách lidstva. To mi přišlo jako neskutečná drzost. Stejně jako to, že samotné rozhodnutí o odsunu je tu označeno za zločin, byť ne přímo, ale použitou citací George Orwella. Těžké na hodnocení. Na jednu stranu mě to dost naštvalo, ale na tu druhou negativní emoce je v případě dokumentu lepší, než žádná. Proto volím zlatou střední cestu. 50% ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama