Recenze (6 814)

Smrtící podoba (2023) (seriál)
Rachel Weisz můžu vždy a všude a tady je dokonce dvakrát, takže prakticky nesleze ze záběru. No a dívat se na Rachel Weisz jak má nezdravý vztah s Rachel Weisz je pro všechny weiszology splněný mokrý sen. Do toho spousta potratů, porodů a podobných věcí, které sice mokrým snem rozhodně nejsou, ale díky výše zmíněné či zmíněným, to dává dohromady nevšední mix krásy a nechutnosti. Jen tu na mě bylo v druhé polovině série trošku moc Cronenberga, jehož půvdní film sice neznám, ale vliv tu byl znát. Jasně, podobné úchylné téma je pro něj jako dělané, ale přeci jen bych uvítal, kdyby to bylo natočené nějak........já nevim........jinak. A ani zkrácení na čtyři díly by neškodilo. Každopádně se jedná o neotřelou a osobitou záležitost, která mě nejspíš donutí sáhnout po knižní předloze. 75%

John Wick: Kapitola 4 (2023)
Rozpaky. Nemůžu říct, že je čtvrtý Wick špatným filmem. Opět se to řeže jedna báseň, nové postavy jsou fajn od A až do Z a prostředí Paříže, kde se notná část děje odehrává, bitkám i přestřelkám slušelo. Ale stejně jako mnozí budu žehrat na stopáž. Na film, kde vlastně nejde o nic jiného, než si dát pořádně do huby, jsou skoro tři hodiny strašně moc. Navíc některé rvačky jsou šíleně dlouhé. Třeba hned ta první řežba odehrávající se v Ósace sice ze začátku královsky bavila, ale pak to všechno krytí za neprůstřelnými saky a střílení do jediné škvíry v brnění začalo být strašně monotónní. A totéž se dá v menší míře říct i o dalších akčních sekvencích, které z mého pohledu měly jeden jediný účel a totiž to celé natáhnout. Jenže výsledkem bylo, že i když se přede mnou odvíjela lekce z vysoké akční, na můj vkus jsem až příliš často tlačil čas dopředu. Za mě zatím nejslůabší díl. 70%

To Catch a Killer (2023)
Agent FBI si na první dobrou všimne talentu obyčejné policistky a společně pak stopují šíleného střelce. Kolikrát už tady něco podobného bylo? To asi nikdo nespočítá. Ale tady xkrát použitá šablona ničemu nevadila. Děj šlape jasně vytyčenou cestou bez zbytečných odboček a s povděkem kvituji, že Szifrón se nesnaží stavět zbytečně složité konstrukce a to včetně povedeného a origiálního konce. Oceňuji syrovou zimní atmosféru s notnou dávkou bezútěšnosti, kterou podtrhuje hromada mrtvol, která za padouchem zůstává. A na pohodu je i úlitba LGBT komunitě. Ne že bych něco podobného ve filmu a televizi podporoval, ale pokud z těch útoků aktivistů dokážou tvůrci vybruslit podobným způsobem, je celkem snadné to překousnout. No a nakonec jsem si nechal víc než povedený casting. Mendelsohn je jistota a role agenta mu sedla jak pr*el na hrnec. Za hlavní hvězdu ale byla Shailene Woodley s výkonem, který byl prostě opravdový. a i když to není žádná prvoplánová krasavice, kouká se mi na ní lépe, než na většinu opěvovaných krasavic. 80%

La niña de la comunión (2022)
Dobové i geografické zasazení je fajn. Stejně tak mám rád filmy, kde straší děti a holčičkový duch v bílých šatičkách je mojí noční můrou. A nakonec mi to sedlo i herecky a hlavní hrdinka je hóóóódně sympatická. Nicméně jsem postrádal napětí. Nástupy strašidla jsou avizované dlouho dopředu, takže na lekačky můžete zapomenout a hlavně mi tu chyběla temnota charakteristická pro duchařské filmy. Jinými slovy tu nebyl přítomen strach z neznámého. Kdyby tu partičku mládežníků pronásledoval umanutý zombík, vyšlo by to nastejno- Jasně, nic proti zombie, ale u duchařiny chi mít úplně jiné pocity. A navíc je tu konec, kterým to režisér úplně zazdil. Škoda, ale i tak se jedná u ucházející průměr. 55%

Mafia Mamma (2023)
Na to, aby to byla plnohodnotná parodie na mafiánské filmy, to bylo málo střelené a na inteligetnější komedii zoufale blbé. Toni Collette považuji za vynikající herečku, ale tady je totálně na pěst a její postava je nebetyčná kráva. celý film je pak jen sáhodlouhým čekáním na vtip, který nepřichází. 15% za Monicu, která i přes blížící se šedesátku vypadá nehorázně šik.

Sisu (2022)
Tohle není žádný finský John Wick. Když už, tak Volný pád. Finskému dědkovi prostě přeteče míra a posedne ho berserksgangr, což odnese jednotka ustupujících esesáků. S nějakou vymakanou choreografií si tu nikdo hlavu nelámal, ale to vůbec nevadí, protože v tomto případě jde o plnohodnotnou řezničinu s rozprskávajícími těly, létajícími končetinami a nouze není ani o rozšmelcované kebule, přičemž hlavní zbraní titulního hrdiny je krumpáč. Když se to zrovna nemydlí, tak to sice není žádná hitparáda, ale když už nic, tak kameře se podařilo sem tam zachytit nehostinné finské prostředí a některé záběry jsou krásně morbidně poetické. Sice jsem čekal, že si z toho sednu na zadek, ale i když k tomu nedošlo, jsem spokojen. 70%

The Tank (2023)
Dlouhý rozjezd a málo mrtvých. A je to škoda, protože monstrum, když se konečně objevilo, bylo docela fajn a bylo vidět, že si s ním trikaři dali práci. Sympatická mi byla i tříčlená rodinka, která musela čelit útoku krvelačných potvor a konečně i prostředí podzemní nádrže dávalo celkem slušný prostor pro nějakou tu děsivou scénku. Jenže jak už to u podobných béček bývá, postavy se nevyhnou hloupému chování vzpírajícímu se vší logice a bestie, místo aby trhaly a žraly, se před kamerou nakrucují jako modelíny. Času, který jsem s filmem strávil, nelituji, ale jednou to bohatě stačilo. 40%

Dungeons & Dragons: Čest zlodějů (2023)
Draci, čarodějové, šavlovačky, rvačky, všemožné magické vychytávky a navrch nesourodá partička hlavních hrdinů v boji proti téměř absolutnímu zlu. Pro mě je tohle fantasy ve své nejryzejší podobě. Má to vlastně všechno, co má správná žánrovka mít a velkou porci nenuceného vtipu navíc. Nemám co vytknout. 100%

Smrtelné zlo: Probuzení (2023)
Nadšené ohlasy ve mě vzbudily velká očekávání a byl jsem natěšený jako už dlouho ne, ale po závěrečných titulcích jsem se nedokázal ubránit rozpakům. Rozhodně nemůžu říct, že by se jednalo o špatný film. To ani náhodou. A je celkem jedno, že na značce Evil Dead spíš parazituje, než by j í nějak rozvíjel. Už první sekvence u jezera byla parádní a v krvavých orgiích se vesele pokračovalo i v dalších minutách, pokud pominu povinnou seznamovací fázi. Tvůrcům nemůžu upřít ani tempo, které bylo místy až zběsilé a navrch se povedl casting. Především Alyssa Sutherland zářila a v některých chvílích mi připadala jako Joker, který našel novou hranici šílenství. A konečně celkem se povedla i atmosféra. S přesazením děje do starého hotelu jsem neměl problém. Spíš naopak. A teď k negativům. Předně je to nenápaditost. Já vím, že je těžké přijít s něčím novým, ale mě tady to démonické řádění přišlo trošku jednotvárné. Občas mi připadalo, že pro všechno to kuchání zapomněli bubáci taky trochu strašit. Zároveň jsem očekával, že se alespoň trošku leknu, ale nevybavím si snad jedinou scénu, kde by se o to režie alespoň pokusila. A pak mi tu chyběla osobitost. Celkově to jsou poslepované scény a pasáže, které už jste někde viděli a učinkují v nich postavy, které jste už někde potkali. Ano, je to dobře poskládané a slušně zahrané, ale strašně nepůvodní. Suma sumárum slušná práce, ale čekal jsem nohem víc. Alvarez na mě se svým zpracováním udělal větší dojem. 70%

Sound of Silence (2023)
Tak už úvodní duchařská scéna nebyla vůbec špatná a v podobném duchu to pokračovalo i další cca hodinu. Režsérům se podařilo navodit solidní atmosféru a dokázali pracovat s napětím, které ve vhodnou chvíli proložili relativně fungující lekačkou. Ukázali tak, že pokud to máte v ruce, nepotřebujete obří rozpočty a týmy trikařů. Poslední půlhodina ovšem ukázala limity nejen tvůrců, ale i herců. Nemůžu říct, že by byla závěrečná třetina odfláknutá, ale z mého pohledu z ní čišela bezradnost. Velká škoda, že se to nepodařilo dotáhnout. 55%