Reklama

Reklama

Čí jsou ulice?

(festivalový název)
  • USA Whose Streets?
Trailer

Obsahy(1)

Rasové a sociální napětí bublající léta pod povrchem jednou zákonitě vybuchne. Přesně to se stalo v americkém Missouri poté, co zde policista zastřelil neozbrojeného teenagera. Zabití afroamerického mladíka Michaela Browna v létě 2014 ve Fergusonu, na předměstí St. Louis, spustilo nevídané protesty. Policejní násilí se stalo roznětkou léta potlačovaných tenzí a odhalilo mnohdy neadekvátní používání síly, a sice zaměřené právě proti afroamerické komunitě. Úřady a bezpečnostní síly byly zaskočeny masivní vlnou občanských nepokojů. Následné policejní manévry a nasazení národní gardy, stejně jako osvobození viníka zbytečné smrti, jen přilily olej do ohně. Dokument mapuje úsilí aktivistů, jejich hněv a boj nejen za občanská práva, ale i za možnost žít stejně svobodný a důstojný život jako jejich bílí spoluobčané. (Jeden svět)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (2)

Tft 

všechny recenze uživatele

Dokument, který poměrně přesně vystihuje příčiny toho, do jakého stavu se dostala společnost v Americe v roce 2017. Whose Streets? je dokument podán převážně z pohledu jedné strany (celkem pochopitelně, vzhledem k záměrům tvůrců), absence proti strany tomu však ubírá potřebný nadhled, díky kterému by film mohl skutečně udeřit tam kam mířil. Důkazem toho je jeden rozhovor s policistou, který spáchal čin, okolo kterého se točí celý děj Whose Streets? Sebelítost a vypočítavost s jakou strážník vystupuje ukazuje pravou tvář nejen jeho samotného, ale i tohoto konfliktu jako celku. Dokument si absencí více takových rozhovorů trochu zavařil a odpůrci ho mohou lehko smést ze stolu se slovy "tohle není objektivní". Je to škoda, protože křivdu s jakou rozhoduje Americká justice v některých případech je až neuvěřitelná a tohle je právě jeden z nich. Whose Streets? slouží jako povedené zasvěcení do komunity, která bojuje proti křivdě a v mnoha věcech má určitě pravdu. Neukazuje černochy jen ve světle dobrém jako bojovníky proti bezpráví, ale taky ve světle temnějším jako bezmocné lidi, kteří někdy neví jak dál bojovat a uchylují se tak k rabování, ničení majetku atd. Je to obraz doby a podobných dokumentů s vládou Donalda Trumpa bude jisto jistě přibývat. 71% ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Dokument sám o sobě není nějak moc překvapivý, spíše se jedná o celkem očekávané sdělení, ale upozorňuje na to, že Amerika, dávno po zrušení otroctví a dávno po smrti Martina Luthera Kinga, není nikam posunutá, neustále je rozdělená na bílou a černou a nejspíš se na tom ještě dlouho nic nezmění. ()

Reklama

Galerie (7)

Reklama

Reklama