Reklama

Reklama

Hon na nevěstu

(festivalový název)
  • angličtina Grab and Run
Španělsko / Německo / Kyrgyzstán, 2017, 85 min

Režie:

Roser Corella

Scénář:

Roser Corella

Kamera:

Roser Corella

Obsahy(1)

Každé dobré manželství začíná slzami, praví jedno staré kyrgyzské přísloví. Pokud by tomu tak bylo, v Kyrgyzstánu by to platilo asi o polovině sňatků. Právě tolik z nich podle odhadů začíná ilegálním únosem nevěsty. Skupina mužů napadne na ulici dívku a dovleče ji do nového „domova", kde jsou už přípravy na svatbu v plném proudu. Málokterá unesená nevěsta se dokáže ponižujícímu zacházení vzepřít. Dívky se navíc bojí, že by se kvůli stigmatu už nevdaly. Budoucí manželé si únosem dokazují mužnost a navíc se vyhýbají placení finanční odměny rodičům vyvolené dívky, což je jeden z tradičních zvyků. Šokující film velmi zblízka ukazuje tradici, která dokládá, že v Kyrgyzstánu jsou ženy stále chápány jako mužská trofej. (Jeden svět)

(více)

Recenze (2)

Sakulnikov 

všechny recenze uživatele

Vyobrazení tradiční společnosti Kyrgyzstánu, Myslím, že nejvíce vypovídající byl komentář jedněch rodičů, kteří prohlašovali, jak s touto tradicí nesouhlasí, ale když jim dceru unesou, tak jen prohlásí "však nakonec si zvykne". ()

Pannutella 

všechny recenze uživatele

Velice zajímavý námět a synopse filmu, která bohužel vede k vyšším očekáváním než film nabízí. Vizuální dokument lépe zachycuje atmosféru kyrgyzského venkova, než samotnou tradici únosů. Tématu se dotýkají pouze účinkující osoby svým vyprávěním. Ve filmu mi chybí akce a 85 min je dle mého na příběhy proložené záběry krajiny a písněmi moc, přesto má fim své určité kouzlo. = 3* ()

Reklama

Reklama