Reklama

Reklama

Salemský hon na čarodějnice

(TV film)
  • Česko Čarodějnické procesy v Salemu (více)

Obsahy(1)

Nová Anglie, 1692: Obyvatele malého města Salem zasáhne náboženské šílenství, které vede ke zběsilému honu na čarodějnice. Tato doba se zapíše do dějin USA jako jedna z nejhrůznějších. (Viasat)

Recenze (3)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Nie je to dokument, ako sa to stalo, ale skôr prečo sa to stalo. Ako ľudia vnímali Bibliu, svoj svet, svoj život. Prenasledovanie čarodejníc malo pre nich v danej dobe zmysel a akokoľvek sa to zdá byť dnešnému človeku absurdné, ťažko ich za to odsúdiť. K tomu sú múdre slová historika: "Je až humorné, keď sa na dobové otázky dívame dnešnou prizmou a historické osobnosti nehodnotíme merítkom morálky v dobe, keď oni žili, ale sa snažíme ich sústavne zaškatuľkovať do dnešnej doby." Toto je alfa a omega historickej práce. Skúsiť sa na to pozerať očami danej doby. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Salemský proces byl jeden z mála případů inkvizičního stíhání čarodějnic v Americe (oproti dobovému rozšíření v mnoha zemích Evropy, zvláště v Německu, Švýcarsku a Holandsku).Celkem zemřelo 20 lidí, než byl v této neuvěřitelně puritánské, izolované komunitě v Massachusetts obnoven pořádek a došlo k zastavení fanatického výkladu práva.Proces proběhl v roce 1692 ve městě Salem (stát Massachusetts) mezi evropskými imigranty, kteří byli ovlivněni dobovými mýty a kulturou. Aféře předcházela dlouhá chladná zima, epidemie pravých neštovic a ergotismu, pravděpodobně proto se začal rychle šířit názor, že město ovládla skupina čarodějnic za účelem zkázy církve a poškození místních obyvatel. U nás je velmi známá kniha Kaplického Kladivo na čarodějnice. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Tenhle dokument byl příšerná nuda a nic jsem si z toho neodnesl, nebylo si totiž co odnést, protože nic nenabízí. A natočený mi taky přišel poměrně amatérsky. Jedno z nejatraktivnějších témat, a takhle zabité. Škoda. Dvě hvězdy jsou naprosto přesně to, co si tenhle hraný dokument zaslouží. 40%. ()

Reklama

Reklama