Reklama

Reklama

Jak šmakuje Moravskoslezsko

(pořad)
všechny plakáty
Publicistický
Česko, 2012, 20 min

Účinkují:

Monika Žídková

Obsahy(1)

V kulinářské show Jak šmakuje Moravskoslezsko Vám šéfkuchaři Mirek Horák a Tomáš Smoček vaří regionální recepty, které uspěly ve stejnojmenné soutěži. Jídlo podle krajového receptu nejen uvaří, ale také přidají jeho příběh. (Kino Svět)

Recenze (5)

bubun odpad!

všechny recenze uživatele

Včera jsem omylem viděla díl tohoto paskvilu, a nemohla jsem tomu věřit. Dva lidé stojící kdesi v parku u stolu, jeden, starší, krájel jahody na kolečka na prkénku, a druhý, mladík, skřípal hliníkovou lžičkou po pánvi, kterou měl položenou na plotýnce. V pánvi byly rozdrobené piškoty. Starší pán dílo obou neustále komentoval, mladík neřekl ani slovo, jen se sem tam přitrouble usmál do kamery. Pak řekl starší mladšímu, ať ty piškoty už vysype, a že mají krásnou "zlatavě hnědavou barvu". Pak kydnul do stejné pánve se zbytky přichycených piškotů nakrájené jahody - asi čtyři. Pak řekl něco jako: "a teď to míchej, a já tam teď ještě dám pár jahod, ale už jen jako takhle - ", načež ostatní jahody, které se mu zřejmě už nechtělo krájet, do pánve rozmačkal v dlaních. Mladší neobratně dále škrábal lžící po dni pánve. "Teď tam přilejeme ten rumíček", řekl starší a do rozpálené pánve s břečkou jahod a zbytky piškotů cmrndnul panáka rumu, který se samozřejmě okamžitě vyvařil - lépe řečeno, vypařil. Mladík stále horlivě míchá hliníkem po pánvi. Starší "kuchař" se rozplývá, a tvrdí něco ve smyslu, že to bude úžasné "ragú". Ještě neopomene do jahod v pánvi nadrobit trochu máty. Střih, nápis "Servírujeme". Kuchaři stojí u stolu, před nimi dva bílé talíře, Starší na mladšího: "Tak mi to tam nalej". Mladík lžící nabral trochu jahodové břečky a umístil ji doprostřed talíře. Starší uchopil kulatý tvarohový knedlík, a posadil ho doprostřed. Přidal ještě dva. "Nalej mi tam ještě", a mladík nalil ještě jahody. Starší se opět rozplývá blahem, sliny mu skoro kapou z tlamy. Nakonec výtvor ozdobil lístečkem máty, který připíchnul na kraj talíře. To ale není všechno. "A teď si uděláme tu vychytávku!" Vychytávka spočívala v tom, že mladší kuchtík nepolil střed talíře, ale jahodovo-piškotovou směs kydnul jen na kraj. Starší uchopil knedlík, obalil ho "krásně zlatavěhnědavými" rozdrcenými piškoty a posadil vedle na talíř - tam, kde nebyla ta jahodová věc. To učinil ještě s dalšími dvěma knedlíky. Nakonec samozřejmě lísteček máty, jeden, a pěkně na okraj.Střih. V tento moment asi práce mladíka skončila, kamera nám dopřeje pohled na toho staršího, který už pěkně sedí za jiným stolkem, před sebou onu "vychytávku", a ještě než se do toho pustí, rozřízne knédl a poznamená něco o tom, jak je na řezu vidět struktura (tomu se věnuje déle, ale bohužel si nepamatuju přesnou formulaci) a jak je to všechno krásné. Amen. Nejsem obecně fanda všech těch "moderních" gastronomických či rádobygastronomických pořadů, které se odehrávají "u někoho v kuchyni", v "domácí kuchyni" apod., ve studiu mají lila fialové, oranžové nebo tyrkysové kulisy a spoustu serepetiček, aby bylo vidět, že skutečně jsme "u někoho v kuchyni", a kde se všichni ohánějí termíny typu "súvíčko", ale tohle už bylo i na mě trochu moc. ()

DocBrown 

všechny recenze uživatele

Chystam zapisnik. Hrozna amaterstina ale mam slabost pro "etnickou" kuchyni nezanesenou pseudomodernim veganskym silenstvim. Navic velmi prehledne podano se seznamem na zacatku i konci. Takova vytunena kozi rada zaslouzi 5*. A to jsem denaturalizovany (=byvaly) Prazak ()

Oisean 

všechny recenze uživatele

Zajímavé polozapomenuté recepty od našich babiček a výborně vysvětlen postup a i vychytávky vaření.Staročeská nebo spíše (abych neurazil) staromoravskoslezská jídla,byli ke mně vždy bližší,než-li dnešní moderní jídla,většinou splácaná dohromady všech mezinárodních kuchyní,surovin a postupů,které zaplavují pořady o vaření a zcela odsouvají kulturní dědictví a tradici receptů našich babiček až někam na samotný okraj.Lidé proto zapomínají české,moravské a slezské receptury a jsou s prominutím oblbovány olivovým olejem a jinými surovinami,které zde na našem území kdysi nebyli. Tento pořad o vaření je jeden z mála,který se mi zamlouvá. ()

krokoss odpad!

všechny recenze uživatele

já nevím proč každá tv má potřebu dělat nějaký pořad o vaření zvláště v takhle příšerné formě.nezajímavé nezábavné a hlavně zcela nejedlé ()

Reklama

Reklama