Reklama

Reklama

Uzamčený svět

(seriál)
  • angličtina Enclosed World (festivalový název)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Pětidílný dokumentární seriál zmapuje život ve věznicích a jeho společenské souvislosti. Cílem projektu je demytizovat svět za ostnatým drátem a nabídnout silné příběhy lidí, kteří si odpykávají svůj první trest. Sledovanými nebudou recidivisté nebo vrazi, ale lidé, kteří se do své současné situace dostali z nedbalosti, nepozornosti nebo souhrou pro ně nešťastných okolností. Na půdorysu jejich příběhů a cest, které je zavedly až do nápravného zařízení, tak bude seriál zároveň průřezem současným systémem nápravné péče a bude hledat odpovědi na to, zda tento systém umožňuje skutečnou nápravu, nebo je jen represivním aparátem. (Česká televize)

(více)

Recenze (14)

zahadum 

všechny recenze uživatele

Nesúhlasím s humanizáciou väzníc a väzenského systému lebo je to krok k škandinávskemu " hrôza " systému kedy väznice sú priam balzam na ľudskú dušu a nemajú ďaleko k hotelom alebo rekreačným miestam. Určite oceňujem prácu ľudí čo pracujú s väzňami a hlavne pani vychovávateľku. Mal som pocit,že táto všestranná pani vie o väznici a väzňoch viacej ako umelecký ria...pardón riaditeľ väznice. Nič v zlom ale je to tak aj keď pán riaditeľ je pohodový človek. nakoniec "vychcálek " Franta dopadol dobre. ()

kumite odpad!

všechny recenze uživatele

Stejně jako u série "Holky pod zámkem" jde o obyčejný pokus podlézavého vyvolávání soucitu a citového vydírání. Fňukání maníků, jak se jim stýská po rodině a jak je to v base hrozný, mě nechává totálně chladným. Jasně, všichni jsou přece nevinní. :DD Až na opravdu velmi velmi velmi světlé výjimky si za to, že sedí za katrem, mohou výhradně sami. A je jedno, jestli něco provedli za volantem nebo někde jinde a jinak (třeba pod vlivem chlastu). Tak o co jde ? Už tak se v base mají, jak si ve většině případů ani nezaslouží. Jede autem jak hovado - potkávám takové na silnici denodenně - a zabije člověka. Co jako čeká ? Že mu bude odpuštěno, ikdyž zabil třeba tatínka nebo maminku od několika dětí ? ()

Reklama

anitae 

všechny recenze uživatele

Pěkný pohled do teplické věznice rodinného typu s kreativním ředitelem a schopnou vychovatelkou. Tři odsouzení, z toho dva už mají zkušenost s podmínkou. První je Petr Feit, který si zřejmě zvedal nízké sebevědomí alkoholem, dělal kraviny a ve vězení se dal na výtvarnou činnost, další Petr je otec malých dětí, který zabil člověka při bouračce a při práci ve výkonu trestu na hřbitově má dost času o všem přemýšlet a poslední je vychcan Franta připravující se na kriminál. Líbilo se mi, že byl popsaný celý proces od nástupu do vazby až po propuštění. A soudce Čapek je drsňák, ale vše co řekl sedlo. Vlastně až po tomto dokumentu jsem si uvědomila kolik je ve věznicích recidivistů a jak každý svůj čin bagatelizuje. Něco mezi 3-4* ()

mysak.pitlik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zajímavý vhled do prostředí, o kterém nemám ani páru. A nově nastupující vězeň Franta je vtipná figurka. Recidivista, který byl už několikrát v podmínce a bojí se, že z něj vězení udělá kriminálníka. Ale Franta je koumes, před nástupem se na vězení dostatečně připravoval - zamykal se sám doma a to dokonce bez televize! ()

Psycho.R 

všechny recenze uživatele

Výborný excerpt, který díky sledování několika málo vězňů zaznamená prakticky všechny důležité úkony a procesy, které v českých věznicích probíhají. A to od nástupu do vazby, život vězňů, po proces o předčasném propuštění a propuštění. Možná bych trochu víc vystříhal ředitele, který se sice snaží vězně umělecky posunout, ale když mluví, tak není příliš věcný. ()

Galerie (23)

Zajímavosti (2)

  • Ředitel teplického vězení, vrchní rada. plk. Ing. Michal Kruťa, který v dokumentu hraje důležitou roli, na svém postu skončil v roce 2021. (sator)

Reklama

Reklama