Reklama

Reklama

Brahmaputra: Himálajská řeka

(seriál)
  • Rakousko Universum: Brahmaputra - Der große Fluss vom Himalaya (více)

Obsahy(1)

Brahmaputra je říční systém, který je pro laické vědomí téměř neznámý. Přitom se jedná o nejvýše tekoucí velkou řeku na světě. Protéká mezi Čínou, Indií a Bangladéšem a spojuje tak tři náboženství, pro které je tok řeky posvátný. Protéká čtyřmi faunistickými pásmy naší planety a stává se tak zdrojem široké biologické rozmanitosti... Brahmaputra, nazývaná v Číně „Yarlung Tsango“, je rozsáhlý říční systém s velkým celosvětovým významem. Přesto zůstává prakticky neznámá. Pramení v blízkosti hory Kailás, nejposvátnějšího vrcholu v celé Asii a jedné z největších hor světa. Ale až do přelomu 20. století zůstával pramen Brahmaputry neobjevený. Dokonce i poté jsme si dlouho mysleli, že vrchní a spodní rameno jsou dvě různé řeky. Brahmaputra stéká ze „střechy světa”. Proplétá se kolem Himálaje a nakonec se na pobřeží jižní Asie vlévá do Indického oceánu. Začíná jako nejvýše položená velká řeka světa. S bouřlivým řevem se probíjí největší soutěskou naší planety. Po spojení s řekou Gangou vytváří nejrozsáhlejší pobřežní deltu na Zemi. Brahmaputra protéká třemi velkými státy a neustále přitom mění podobu. Čína, Indie a Bangladéš jsou domovem mnoha etnických skupin. A tak na březích Brahmaputry vzkvétají různá světová náboženství a každé z nich považuje říční vody za posvátné. Dá se říci, že právem – vždyť říční koryto Brahmaputry spojuje čtyři z hlavních přírodních zón světa a jsou učiněným královstvím biodiverzity. (TV Prima)

(více)

Recenze (5)

NikiVai 

všechny recenze uživatele

Moc hezký dokument, rozdělený na tři části podle nadmořské výšky, kterou řeka putuje. Pro mne byl nejzajímavější ten první z vysokohorské oblasti Himalájí. Autoři tu ukazují řeku a k ní přiléhající krajinu, faunu i flóru odkázanou na tento vodní kolos a nezapomínají zmínit ani lidské osadníky obývající krajinu s Brahmaputrou spojenou. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Shlédl jsem ve slovenštině  část první, v níž je velký zlom řeky z horské pouště do zeleně krajiny, část druhou z lesů Indie na rovinu a třetí poměrně rovinatou. ()

Galerie (92)

Reklama

Reklama