Reklama

Reklama

Magické hlubiny

(seriál)
  • angličtina The Secrets of the Deep (festivalový název)
Česko, (2018–2022), 5 h 43 min (Minutáž: 26–27 min)

Režie:

Pavel Jirásek

Scénář:

Pavel Jirásek

Kamera:

Petr Vejslík

Hrají:

Lucie Výborná (průvodce)
(další profese)

Série(2) / Epizody(13)

Obsahy(1)

Přírodovědný cyklus zavede diváky do nejrůznějších zákoutí bohatého vodního světa České republiky. Šest ucelených dílů představí nejtypičtější a zároveň nejkrásnější typy krajin, které jsou úzce spojené s vodou. Společně s moderátorkou a potápěčkou Lucií Výbornou sestoupíme z vrcholků hor od křišťálových pramenů až k tajuplným tůním lužních řek. Diváci se v pořadu budou potápět nejen v přehradách, ale poznají i vzácné rybníky, v nichž je voda nezkalená bahnem a sinicemi. V kamenolomech, pískovnách a rekultivacích hnědouhelných dolů budou zkoumat fascinující návraty rostlin a živočichů do člověkem přetvořené krajiny. A nevynechají ani podzemní říčky v jeskyních, propasti s krasovými jezírky, ledovou i kamennou výzdobu do temnoty ponořených dómů. Neviditelný svět pod hladinou je křehký, nejrychleji a nejzřetelněji odráží změny životního prostředí. A to jak v negativním smyslu, tak i v pozitivním: právě ve vodních biotopech lze snadno sledovat, jak devastace krajiny přímo snižuje populace vzácných organismů, ale zároveň jak je příroda silná a jak sama dokáže vyléčit rány způsobené člověkem, pokud jí dáme šanci. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele rakovnik k tomuto seriálu (6)

Řeky a potoky (2018) (S01E01) 

Nový seriál o naší přírodě, navíc mém oblíbeném živlu, byl tvořen v dobrém úmyslu, nicméně bych měl několik výhrad. Tvůrci se snažili postupovat systematicky, jsou dobře až učebnicově popsány jednotlivé části toku. První díl byl vůbec pojat učebnicově, bez emocí. Nicméně u obyvatel částí toku trochu přeskakují a komentář nestíhá záběry. Takže když jsem se například díval na candáta, Lucie Výborná ještě mluvila o jiné rybě. Lucii to sluší, ale moc se mi sem nehodí. Při hezkých záběrech na naší přírodu nemusíme nutně sledovat i hezkou moderátorku, která s oborem ale asi nemá nic moc společného. Chyběly mi detailnější informace o místech, kde se natáčelo. Ale jinak záběry jsou moc pěkné a s povděkem kvituji vznik tohoto díla. Na "Krajinu domova" ale bohužel kvalitou nedosahuje. ()

Jezera a bažiny (2018) (S01E02) 

Za pět hvězdiček byly jen asi poslední dvě minuty tohoto dílu série. Jinak jsem opět sledoval mišmaš záběrů ryb, rostlin, hmyzu, obojživelníků a přírodních prostředí typu mokřadu a jezera, či tůně. Díky za takovýto pořad, byť je trochu roztěkaný. ()

Lomy a pískovny (2018) (S01E03) 

U lomů mi už trochu vadila naléhavost moderátorky pro potřeby jejich ochrany. Čeho je moc, toho je příliš. Nicméně stále se mi na obrázky z naší vody hezky dívá. ()

Jeskyně a propasti (2018) (S01E04) 

Tento díl byl zpočátku trochu jako video o potápění (cave diving). Jeskyně s ohledem na život, jenž v nich "bují", se mi moc do pořadu nehodí. Informace geologického charakteru byly zajímavé, ale raději bych je slyšel od Václava Cílka (ačkoli jsem ne vlastně od něj slyšel v pořadu Tajný život skal), či jiného odborníka. ()

Rybníky a přehrady (2018) (S01E05) 

Nebýt štik na Bolevci, byl by tento díl asi nejslabší ze série. Ale kvituji stále snahu o neznámý pohled pod hladinu známých vod. ()

Člověk a voda (2018) (S01E06) 

Zajímavé informace z pohledu hydrobiologie, doplněné mnohdy velice krásnými záběry. Chránit, chránit, chránit. Velký apel nakonec. ()

Reklama

Reklama