Reklama

Reklama

Obecní dům

(TV film)
všechny plakáty

Obsahy(1)

Dokumentární film zahrnující více než stoleté dějiny slavného domu uprostřed Prahy. Výjimečná multifunkční stavba je spjata s českými dějinami 20. století. Jde o reprezentační dům české společnosti. Jeho role se postupně proměňovala, ale má stále své významné místo. Dnešní terminologií řečeno, multifunkční dům v sobě spojoval řadu prostor s nejrůznějším posláním. Prostory reprezentační – viz primátorský salonek-přes spolkové prostory, gastronomické, až po kulturní, hlavně hudební /Smetanova síň/ i výtvarné galerie. Jak prozíravé bylo toto spojení různých prostor, ukáží následující roky. Nejzásadnější role Obecního domu je ale role dějinná. Byla zde vyhlášena deklarace usilující o vznik samostatného českého státu a později i vyhlášena samostatná republika. Odehrávaly se tu památné události roku 1968 a později i první schůzky vznikajícího Občanského fóra v listopadu 1989. Současně je dům i svědkem úpadku občanské společnosti po roce 1948 a vlastně i srovnáním, měřítkem pro nově vznikající kulturní domy té doby. (Česká televize)

(více)

Recenze (3)

bohemia_regent 

všechny recenze uživatele

V titulcích filmu uvedeno: název Obecní dům. Dějiny domu a dějiny v domě; rok výroby 2015. -------- Výborně, rok výroby opraven, pochvala udělena 9. 1. 2022. ()

carl.oesch 

všechny recenze uživatele

Skvělé. Mám Obecní dům rád, ale tady to byla nenásilná přehlídka našich dějin (nejen pražských) se zcela famózními a dokonale vyvedenými průvodci, jejich dialogy psal člověk, který má smysl pro humor, nadsázku i schopnost prostřednictvím pár vět vyjádřit něco, co nevypotí banda čím dál tím dementnějších scenáristů tzv. zábavných, dramatických a uměleckých filmů, i kdyby se rozkrájeli. Když ale navrch tyhle dialogy v dobovém oblečení předvádí v krátkých etudách sympaticky kožený Martin Myšička, ale především nádherná a úžasná Jitka Ježková a doprovází je svými hlasy, člověk si řekne, že přece jenom občas ta ČT nějakou tu kvalitu přinese...a šel by zároveň dát pár facek něčemu tak odpornému, jako jistý Klusák s Remundou navrch. ()

Reklama

Reklama