Reklama

Reklama

The Amputee

Krátkometrážní / Experimentální
USA, 1974, 5 min

Obsahy(1)

Kraťas, nakrútený Davidom Lynchom počas voľných chvíľ pri realizácii MAZACEJ HLAVY. Žena s amputovanou nohou sedí na gauči a píšúc veľmi osobný dopis svojmu známemu nahlas premýšla nad formuláciou viet. V tom k nej podíde doktor a začne sa jej vŕtat v rane po amputácii. Žena si ho nevšíma. Ani len vo chvíli, keď doktor značne znervózni kvôli nezadržiteľne striekajúcej krvi z rany. Čiernobiely film je natočený v jednom statickom zábere, kamera sníma gauč a ženu spredu, doktor je k nám otočený chrbtom. (POMO)

(více)

Zajímavosti (3)

  • Lynchův kamarád měl otestovat několik cívek surového filmového materiálu a Lynch ho přemluvil, aby to mohl režírovat. Když se potom činovníci AFI shromáždili v promítacím sále a viděli ženu s amputovanýma nohama, jak sedí na židli a píše dopis, jeden z nich zvolal: "V tom může mít prsty jedině Lynch!"
    (Zdroj: Temné stránky duše) (trojúhelník)
  • Krátkometrážní experiment byl natočen ve spolupráci s kameramanem Frederickem Elmesem, a to také za účelem otestování kvality tehdejší filmové techniky. (Abes)
  • V roku 1973 David Lynch už asi rok točil film Eraserhead. V tej dobe mu došli peniaze. Pre neho to bolo veľmi depresívne obdobie. Lynch dostal nápad, ako z tejto situácie psychicky vyviaznuť a tak natočil snímok The Amputee. (ČSFD)

Reklama

Reklama