Reklama

Reklama

1. světová válka v číslech

(seriál)
  • Česko První světová válka v číslech (více)
Velká Británie, 2017, 4 h 30 min (Minutáž: 45 min)

Hrají:

John Heffernan (vypravěč), Guy Walters, Adolf Hitler (a.z.)

Epizody(6)

Obsahy(1)

První světová válka se od všech předchozích válek nesmírně lišila. K boji po celém světě, od zákopů západní fronty po Střední Východ a Afriku, bylo mobilizováno 70 000 000 mužů. Představu nám pomůže udělat skutečnost, že Británie měla v roce 1914 celkem 50 milionů obyvatel. V žádné jiné válce nebylo vypáleno více kulek, shozeno více bomb, zabito více lidí, vypůjčeno a utraceno více peněz. Šlo o válku v číslech, v počtu mužů, munice a jídla. Převaha představovala rozdíl mezi vítězstvím a porážkou a vůbec poprvé v naší historii bylo vše dopodrobna zaznamenáno. V prvních čtyřech týdnech narukovalo do války 762 000 Britů, z Ameriky do Evropy bylo přemístěno 980 000 válečných koní, pilot v 1. světové válce přežil pouze 15 letových hodin, kulky vypálené za jediný den boje v roce 1918 přišly na 3 800 000 liber, což je 237 500 000 liber v přepočtu na dnešní peníze. Seriál nám pomocí těchto a dalších čísel představí novou historii 1. světové války. Pouze prostřednictvím těchto čísel a dalších statistik můžeme skutečně pochopit válku, která měla ukončit všechny ostatní konflikty. (Viasat)

(více)

Recenze (5)

Teachman 

všechny recenze uživatele

Tento televizní projekt je vhodný do hodin dějepisu, protože obsahuje hodně zajímavostí z období první světové války. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Špičková a iným spôsobom spracovaná séria o vojne, ktorá sa "konečne" dostáva stále viac do popredia a netočíme sa tým pádom stále len okolo Hitlera a druhej svetovej vojny. Priznám sa, mal so obavy, že to bude strohé, príliš matematické, faktografické, a tým pádom menej pútavé. Opak bol pravdou. Toto fakt vyšlo.  Perfektné a napínavé čísla, ktoré rozširujú obzor, ako a prečo sa to všetko vyvinulo tak, ako sa vyvinulo. ()

janesX 

všechny recenze uživatele

Jedna z najlepších dokumentárnych sérií to má o to ťahšie, že sa jedná o 1.sv.vojnu, napriek tomu ťažko nájdete lepší vojnový dokument z druhej svetovej. Dokonale prehľadná sada šiestich dokumentov s jednoduchou grafickou úpravou (mapky, dôležité čísla, porovnania zbraní, fronty, prevaha armád ..) Naozaj všetko je maximálne prehľadné a obrázkov toľko že sa to zaobišlo bez hraných scén. Hlavne tie čísla a štatistiky sú vždy nechutne až smutne fascinujúce, a často pre tých čo o 1.WW veľa nevedia aj šokujúce. Omnoho lepšie a prehľadnejšie ako školské učebnice; 100% ()

majec4 

všechny recenze uživatele

Tato seria 6 dokumentov je neskutocne spracovana. Pri niektorych cislach sa vam hlava zatoci. Vsade sa tlaci len 2 sv. vojna, takze plno informacii bolo pre mna novinkou. Zhtol som to za dva vecery. ()

Reklama

Reklama