Reklama

Reklama

Boleslav První

(TV film)

Obsahy(1)

Technologie moci na úsvitu českých dějin. Bratrovrah a budovatel státu Boleslav I. v dokumentu režiséra Davida Slabého. Bratrovrah a zakladatel českého státu. Dvě charakteristiky, které dějepisci přisoudili Boleslavovi I. První legendy a kroniky cíleně budovaly obraz záporné postavy knížete, který neváhal zavraždit svého bratra. Teprve moderní historikové začali poukazovat na to, že zabití budoucího světce knížete Václava mohlo být nešťastnou náhodou. Ať už se staroboleslavské události odehrály jakkoliv, Boleslav se chopil příležitosti. Nález masového hrobu na hradišti Budeč zřejmě dokazuje, že letopisci zmiňované vraždění Václavových příznivců nepatří jen do říše legend. Dobře vyzbrojená družina ochotná beze zbytku plnit rozkazy nebyla ale tím jediným, co Boleslav potřeboval k udržení moci. Dokument na základě archeologických nálezů, zpráv dobových kronik i nejnovějších závěrů moderní historiografie poodkrývá tajemství fungování moci v podmínkách rodícího se českého státu. (Česká televize)

(více)

Recenze (7)

Bilqis 

všechny recenze uživatele

V první řadě se asi musí zmínit, že o "titulním hrdinovi" toho příliš nevíme a vědět nemůžeme. O to víc mi imponuje, že zbývající čas tvůrci nevyplnili nej(s)prostším možným způsobem, tedy trapným tajtrlíkováním průvodce – zde usazený Brit podle mne funguje jako vcelku inteligentní ozvláštnění úvodu a závěru – ale dali si tu práci s různými tématy ze širšího kontextu (podoba družiny, náboženství, atd.). ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Obdobných dokumentů máme žalostně málo a je to veliká škoda. Takto nějak si představuji přínosný počin o historických osobnostech našich dějin. ()

Reklama

Marze 

všechny recenze uživatele

Veřejnoprávní televizní stanice takového vzdělávací pořady potřebuje dle zákona. Tento dokument běžný publicistický vzdělávací pořad nepřekračuje. Pozornost se snaží zaujmout z Boleslavovy bratrovraždy a jeho budovatele státu. Úvod je osvěžující , ale po čase se romantika tyrana ztratí. Okolo Boleslava je mnoho otazníků a tvůrci s tím pracují. Kde byl pohřben? Kde našel inspiraci ke stavbě kamenné zdi? ()

Hatred 

všechny recenze uživatele

Dobrý dokument zabývající se nejen osobou a dobou Boleslava Ukrutného, ale i celkovou situací v našich končinách a zajímavými okolnostmi vzniku českého státu. Vyzdvihl bych využití záběrů českých reenactorů raného středověku a archeoskanzenů či hradišť, působí to mnohem lépe než většina hraných dokumentů. ()

Hombre8 

všechny recenze uživatele

Dokument samotný až tak dobrý není, jeho význam ale spočívá v tom, že ukazuje, jak Čechům nepřející síly dodnes překrucují historii. Vnutili nám patrona české země - slabošského kolaborantského nýmanda a skutečného tvůrce státnosti po celá dlouhá staletí dehonestovali. Proč asi a kdo asi. To ať si každý uvědomí sám. Může začít třeba tím, že si zkusí všimnout, ve kterých dobách se kult svatého václava prosazoval nejvíce. (Malá písmena jsou záměrem.) ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama