Reklama

Reklama

Kód Krista

(seriál)
  • USA The Jesus Code
USA, 2015, 12x60 min

Obsahy(1)

Nejznámější postava v dějinách lidstva beze stopy zmizela. Je to pravda? Šestidílný seriál pojednávající o tzv. "Ježíšově šifře" prezentuje Kristův život a smrt prostřednictvím šesti neobvyklých témat. S využitím nejmodernějších vědeckých technik a výsledků archeologických výzkumů nám dovoluje nahlédnout do života Ježíše jako historické osobnosti. Turínské plátno, Svatý kříž, Jidášovo evangelium, relikvie Svatého Jana Křtitele, Evangelium Maří Magdalény a utajený Ježíšův bratr; to je oněch šest tematických okruhů, jejichž důležitost a věrohodnost je v našem seriálu ověřována na základě dramatických rekonstrukcí a s pomocí brilantních technických řešení. Promlouvají zde představitelé nejprestižnějších světových univerzit (Yale, Harvard, Princeton a Oxford), kteří zaručují důvěryhodné historické a teologické pozadí daného tématu, a postavy, o nichž je v seriálu řeč, ožívají před očima diváků prostřednictvím slavných osobností spojených s církevním životem.

Máme opravdu věřit tomu, že nejslavnější osobnost lidských dějin zmizela bez fyzických stop? Nových šest epizod druhé řady našeho seriálu z historického hlediska zkoumá další lokality a postavy spojené nějakým způsobem s životem Ježíše Krista. Objevili archeologové Ježíšův rodný dům? Skutečně patřil Herodesovi palác, který byl před nějakou dobou vykopán? Vyjdou najevo zajímavé podrobnosti o Petrově nadlidském misionářském úsilí, o Pilátovi Pontském, o nevěřícím Tomášovi – a všechny záběry jsou natočeny v původním prostředí, za účinné spolupráce badatelů nejprestižnějších univerzit, kteří k získávání důkazů používají nejnověji vyvinuté vědecké metody. (TV Spektrum)

(více)

Recenze (3)

honajz 

všechny recenze uživatele

Směska danbrownovských témat vztahujících se k Ježíši, podaná rovněž míchanicí vědy, popularizačních pohledů až po domněnky či dokonce smyšlenky. To vezmete všechny ty „tajemné“ okolnosti kolem Krista jako turínské plátno, možnost, že měl Ježíš bratra (-y), že měl vztah s Maří Magdalenou, že existuje kus kříže, na němž byl ukřižován, že existují potvrzené ostatky Jana Křtitele, nebo o čem vypráví to úžasné Jidášovo evangelium, v němž je Jidáš chytřejší než Ježíš, a kde jsou apoštolové za blbce. Pak smícháte pár vědeckých nálezů, když se vám nehodí do krámu, tak je odbudete jen tak na půl huby, nebo je zařadíte někam do tří čtvrtin dílu, ale dáte prostor různým pseudoosobnostem, které mají na věci své různé názory. Jeden příklad za všechny: o Jidášově evangeliu se celou dlouhou dobu mlží, a nakonec stejně není jisté, odkud se vzalo a kde se vzalo, jsou zde tajemní Egypťané, nejspíše mafiáni, mlží se s rozbory, jak jsou papyry a inkoust staré (nejprve se řekne, že jsou ze starověku, což je skutečně časové určení jak noha - zahrnuje několik stovek let!, a až posléze, po dlouhé době zjistíme, pokud zrovna nekýchneme, že je papyrus ze 3. století, což je nějakých 200 let po smrti Krista, tedy nijak důvěryhodné). Zkrátka je to celé mišmaš různých pohledů a náhledů, ale konkrétní věci se dozvíme buď mimochodem, nebo vůbec. A kdo se věci blíže zajímá, tomu už tento pořad nedá vůbec nic, kromě pár nedůležitých detailů. ()

phamphi 

všechny recenze uživatele

Autenticita turínského plátna není dobře vysvětlená. Buď byl výzkum na něm prováděný velice odbytý a dokument toto nijak nekomentuje, nebo naopak rigorózní výzkum proběhl a dokument to zamlčel, aby se uchovala "tajemnost". Tedy, jaktože se například testovalo plátno samotné (s výsledkem podvrhu), ale netestovalo se DNA z krve na plátně, která má být autentická? Nebo testovalo? A co ta barva mimo krev? Dokument nedává odpovědi. ()

Reklama

Reklama