Reklama

Reklama

Advokátka

(festivalový název)
  • Kanada Advocate (více)
Trailer

Obsahy(1)

13letý Palestinec Ahmad se zúčastnil útoku, při němž byl pobodán stejně starý židovský chlapec. Lea se ujímá Ahmadovy obhajoby. Případ vzbuzuje emoce, ale na to je „ďáblova advokátka“ zvyklá. Proč se už desítky let zastává klientů, z nichž mnozí mají na rukou krev? Film hledá odpověď formou komplexní charakterové studie, v níž nechybějí osvěžující stylové prvky − pracuje například s animacemi, jež evokují dojem soudní skici. Střípek po střípku se skládá portrét, jenž nezastírá kontroverzi zachycované osobnosti, ale umožňuje ji chápat v širších souvislostech, tolik důležitých i pro izraelsko-palestinské vztahy. (Jeden svět)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (2)

FilCroft 

všechny recenze uživatele

Zajímavě vedený biosnímek o kontroverzní advokátce, který blíže odkrývá dilema izraelsko-palestinských sporů a jejich mezinárodní reflexe. Neotřelým detailem je řešení cenzury některých postav. Uvítal bych méně jednostranný náhled na problematiku (byť by ho ve filmu, který izraelští vládní představitelé odsoudili, bylo složité vůbec nějak dosáhnout). Dokument má tak poněkud agitační odstín. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

"Ďáblova advokátka"- židovská obhájkyně Lea Tsemel, která hájí na území Izraele palestinské teroristy, je vskutku nevšedně zajímavá dáma. Politická situace je ale natolik složitá, že bych se ani neodvážila vyřknout jasný názor na celou problematiku, přičemž Lea nevídaný potenciál jedince přesvědčit má. Omezím se pouze na "povrchní" verdikt: pakliže je kdosi přistižen při terorismu, odsouzen být musí. To, že činy konkrétně těchto Palestinců z čehosi pramení, jakými donucovacími prostředky obě znepřátelené strany disponují atd., je na další dlouhou debatu. Beztak nekonečnou. Dokument doporučuji, chvílemi vyznívá jednostranně, každopádně může našince zaujmout. ()

Reklama

Galerie (7)

Zajímavosti (1)

  • Dokument se setkal s ostrou kritikou izraelských pravicových organizací. Ministryně kultury a sportu Miri Regev odsoudila natáčení snímku o advokátce hájící teroristy „podrývající existenci Izraele“ a lobbovala proti jeho promítání. (FilCroft)

Reklama

Reklama