Reklama

Reklama

Nosorožci ze zkumavky

  • Maďarsko Rhinos in the Freezer (více)
Maďarsko / Česko, 2018, 52 min

Obsahy(1)

Posledním útočištěm nosorožců tuponosých severních se staly laboratoře uchovávající jejich DNA. Přírodopisný dokument představuje možnosti záchrany tohoto druhu před úplným vyhynutím... Nosorožec tuponosý severní je v současné době nejohroženějším zvířetem na světě. Dokumentární film sleduje snahu mezinárodních vědeckých týmů zabránit zmizení tohoto druhu z povrchu planety díky možnosti konzervace jeho DNA. Jediným bezpečným místem, které v současnosti umožňuje přežití vzácných nosorožců, jsou laboratorní lednice a hluboký mráz, potažmo zkumavky, ve kterých je jejich vzácné DNA uchováváno. Film zachycuje jedinečný vznik nosorožčího embrya v laboratoři i narození prvního mláděte počatého umělým oplodněním. Představena je historie druhu v celosvětovém kontextu a všechny dramatické okolnosti, které vedly k definitivnímu vyhubení nosorožce tuponosého severního ve volné přírodě. Zachyceny jsou i příběhy významných jednotlivců, kteří se neutěšený stav pokusili změnit. Jedním z nich byl i Josef Vágner, bývalý ředitel ZOO ve Dvoře Králové nad Labem, kterému se díky výpravám do Afriky také podařilo přispět do boje o záchranu ohrožených nosorožců. (Česká televize)

(více)

Recenze (3)

Marze 

všechny recenze uživatele

Směs genetického sci-fi a apokalipťárny kdy nosorožci nepřežili v přelidněné Africe, kde byly vykáceny stromy a není už cirkulace vody a to samé v Indonésii, kde je populační boom ještě větší. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Veľmi smutný film. Kam to až ľudská „civilizácia“ dotiahla, keď veľké druhy cicavcov po pár desaťročiach hubenia môžeme uchovávať už len ako vzorky v skúmavkách. Ešte šťastie, že tie dva nosorožce, samec a samica, obaja neplodní, si nevedeli uvedomiť, že boli poslednými jedincami svojho druhu na planéte. Snáď bude môcť veda raz oživiť niektoré vyhynuté druhy. A vôbec nie sú nutné mamuty ani dinosaury, stačí niečo, čo sme vyhubili pre hlúpe povery, chamtivosť, alebo aj obyčajnú snahu o prežitie ľudí v chudobných krajinách. Likvidácia pralesov v Indonézii, kde žijú aj posledné nosorožce v prírode, sú samostatná kapitola na zaplakanie a priestor hromadného hubenia celých spoločenstiev. ()

Reklama

Reklama